DünyaKadınManşet

Fransa, anayasada kürtaj hakkını güvence altına alan yasa tasarısını onayladı

0
"Kürtaj temel bir haktır" pankartı taşıyan kadınlar, 2 Temmuz 2022. Fotoğraf: Christophe Archambault / AFP

Fransa‘da sol Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partisi milletvekillerinin Meclise sunduğu kürtaj hakkının anayasaya eklenmesini içeren yasa tasarısı, dün yapılan oylamada kabul edildi. 

LFI ve iktidardaki merkezci koalisyondan milletvekilleri, yeni maddenin lafzı üzerinde anlaşmaya vardı.

Anayasanın 66’ıncı maddesine getirilen “Yasa, hamileliği gönüllü olarak sona erdirme hakkının etkililiğini ve eşit erişimini garanti eder” şeklindeki ek   32 red oyu ve 18 çekimser oya karşılık 337 evet oyu aldı.

Fransa parlamentosunun alt kanadı olan Ulusal Meclis‘teki oylama, kürtaj hakkının anayasada yer alması yolundaki ilk adımı işaret ediyor. Anayasanın değiştirilebilmesi için bir yasa tasarısının alt meclis ve Senato tarafından aynı şekilde oylanması gerekiyor.

İktidar partisinin bir üyesiyle birlikte yasaya öncülük eden solcu milletvekili Mathilde Panot, bu adımın Fransa’da “gerilemeye karşı” korunmak için gerekli olduğunu söyledi.

Oylamayı Macaristan, Polonya ve ABD‘deki kadınlara ithaf edenPanot,  “Meclis dünyayla konuşuyor; ülkemiz, dünyayla konuşuyor” dedi.

1974’te kabul edilen bir yasadan bu yana Fransa’da kadınların 48 yıldır yasal kürtaj hakkı var. O zamandan beri yasa birkaç kez güncellendi; en son Şubat ayında yapılan değişiklikle kürtaj erişimi 12 haftalık hamilelikten 14 haftaya kadar genişletildi.

Panot, parlamentoya verdiği demeçte, bunu anayasaya eklemenin bu hakkı daha da koruyacağını söyleyerek “Herhangi bir gerilemeyi önlemeyi amaçlıyor” dedi:

Kürtaj ve doğum kontrol haklarına düşman olan insanlara şans tanımak istemiyoruz.

Fransa’da kürtaj hakkı,  ABD ve bazı diğer AB ülkelerine kıyasla daha geniş çapta kabul görüyor. Temmuz ayında yapılan bir Ifop anketine göre, Fransız halkının yaklaşık yüzde 83’ü kürtajın yasal olmasından memnun. Bu, yaklaşık 30 yıl öncesine göre yüzde 16 daha fazla. Aynı anket, anayasaya kürtaj hakkının eklenmesini onaylayanların oranının yüzde 81 olduğunu söylüyor.

Muhafazakar ve Katolik politikacılar, zaten yürürlükte olan yasal korumalar göz önüne alındığında anayasal değişikliğin gereksiz olduğunu düşünüyordu.

Ana muhalefetteki aşırı sağcı Rassemblement National (RN) partisinin lideri Marine Le Pen, Fransa’da kürtaj hakkının tehdit altında olmadığını söyleyerek yasa teklifinin ‘tamamen isabetsiz’ olduğunu söylemişti. Le Pen, dünkü oylamaya ‘sağlık sorunu’ nedeniyle katılmadı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.