Fransa, emisyonlarını azaltmak için kısa rotalarda uçuşları yasakladı

Fransa, iklim kriziyle mücadele kapsamında emisyonlarını azaltmak için tren ile 2,5 saatte ulaşılabilen mesafelere uçakla gidilmesine yasak getirdi.

İklim kriziyle mücadele kapsamında 2030 yılına dek emisyonlarını yüzde 50 oranında azaltmayı hedefleyen Fransa, tüm ulaşım sektörlerinden salınan sera gazlarının yaklaşık yüzde 10’undan sorumlu olan havacılık sektörüne kısıtlamalar getiriyor.

Fransa, trenle iki buçuk saatten daha kısa sürede kat edilebilen kısa rotalarda iç hat uçuşlarını resmen yasakladı.

Euronews‘ün aktardığına göre, havayolları şirketlerinin itiraz ettiği karar karbondioksit emisyonlarını azaltmayı hedefliyor.

Tedbir 2021 tarihli bir iklim yasasına dahil edilmiş ve halihazırda uygulanmaya konmuş olsa da, bazı havayolları Avrupa Komisyonu‘ndan bunun yasal olup olmadığını araştırmasını istemiş, bu nedenle uygulama askıya alınmıştı.

‣ Fransa’da trenle gidilebilecek yerlere iç hat uçuşları kaldırılıyor
‣ ‘Çevre dostu’ uçuşlar emisyon artışının önüne geçemiyor
emisyon
Fotoğraf: AFP

Yasak hangi güzergahları kapsıyor?

Değişiklik, daha çok Paris ile Nantes, Lyon ve Bordeaux gibi bölgesel merkezler arasındaki hava yolculuklarını kapsayacak ve bağlantılı uçuşları etkilemeyecek.

Tren yolculukları için kesişme noktası olan Paris’ten Akdeniz‘deki liman kenti Marsilya‘ya yüksek hızlı trenle üç saatte seyahat ediliyor.

Yasa, bu güzergah üzerindeki tren seferlerinin, normalde hava yoluyla seyahat edecek yolcuların ihtiyaçlarını karşılayacak ve yolcu sayısındaki artışı karşılayabilecek şekilde sık, zamanında ve yeterince bağlantılı olması gerektiğini de belirtiyor.

Bu tür seferleri yapan kişilerin varış noktalarında sekiz saat geçirdikten sonra, aynı gün içinde gidiş ve dönüş tren yolculukları yapabilmesi sağlanacak.

‣ Birleşik Krallık, Avrupa’da özel uçaklardan kaynaklanan hava kirliliğinde ilk sırada
‣ Google havayollarının karbon emisyonunu düşük göstermekle suçlanıyor

emisyon

Haksız rekabet olmayacak

Hükümet, 2020 koronavirüs mali destek paketi karşılığında Air France‘ın plana uyumunu zaten sağlamıştı. Rakiplerin de oluşan boşlukları doldurmaları yasaklanmış oldu.

Avrupa Havayolları Endüstri Grubu (A4E) Geçici Başkanı Laurent Donceel ise AFP‘ye verdiği demeçte hükümetlerinin havayolu emisyonlarına “sembolik yasaklar” getirmek yerine “gerçek ve önemli çözümleri” desteklemesi gerektiğini söyledi.

A4E, 2050 yılına kadar fosil olmayan kaynaklardan jet yakıtına geçiş ve pille veya hidrojenle çalışan uçakların kullanılmasını içeren kendi net sıfır karbon emisyonu stratejisine sahip olduğunu açıkladı.

Yeşiller Partisi milletvekilleri küçük özel uçuşların da tamamen yasaklanması çağrısında bulunurken, Ulaştırma Bakanı Clement Beaune gelecek yıldan itibaren küçük uçak kullanıcıları için daha yüksek bir iklim vergisi uygulanacağını belirtti.

‣ Belçika’dan özel jet ve kısa mesafeli uçuşlara ek vergi
‣ Özel jetlerin iklime etkisi zannedilenden çok daha dramatik
‣ Araştırma: Milyonerler 2050’ye kadar dünyanın karbon bütçesinin üçte ikisini tüketecek

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR