İklim KriziManşet

Fransa’da trenle gidilebilecek yerlere iç hat uçuşları kaldırılıyor

0

Fransa’da kısa mesafeli iç hat uçuşlarını yasaklaması için yeşil ışık yakıldı. Avrupa Komisyonu, 2,5 saatten daha kısa bir tren yolculuğu ile birbirine bağlanan şehirler arasındaki uçuşların kaldırılmasına resmi onay verdi.

Değişiklikler ülkenin 2021 İklim Yasası’nın bir parçası ve ilk olarak, ülkenin karbon emisyonlarını azaltmanın yollarını bulmakla görevli bir yurttaşlar meclisi olan Fransa’nın İklim Vatandaşları Sözleşmesi tarafından önerildi.

Yasak başlangıçta yalnızca Paris Orly ile Nantes, Lyon ve Bordeaux arasındaki gerçek demiryolu alternatiflerinin bulunduğu üç güzergahı etkileyecek. Demiryolu hizmetleri gelişirse, Lyon ve Marsilya arasındaki yolculukların yanı sıra Paris Charles de Gaulle ile Lyon ve Rennes arasındakiler de dahil olmak üzere daha fazla rotanın eklenmesi de gündemde. Bu rotalar yu anda yasak kriterlerini karşılamıyor, çünkü Paris ve Lyon’daki havaalanlarına giden trenler, yolcuların sabahın erken saatlerinde veya akşam geç saatlerde varmasına izin vermiyor.

Uçaklar, bu rotalarda yolcu başına trenden 77 kat daha fazla CO2 salıyor.

Paris Charles de Gaulle’den Bordeaux ve Nantes’e giden rotalar gibi diğerleri de  yolculuk süresi 2,5 saat sınırını aştığı için dahil edilmedi. Bağlantılı uçuşların da bu yeni kurallara uyması gerekecek.

Fransa, ulaşımı halk için daha yeşil ve daha adil hale getirmek amacıyla kısa yolculuklar için özel jetlerin kullanımına da sert önlemler alıyor. Euronews‘e konuşan Ulaştırma Bakanı Clément Beaune, halk enerji krizi ve iklim değişikliği ile başa çıkmak için kesintiler yaparken, ülkenin süper zenginlerin özel uçak kullanmasına artık müsamaha gösteremeyeceğini söyledi.

Michel Spingler/AP

Fransa Ulaştırma Bakanı Clément Beaune.

İtirazlar ve destekler

Söz konusu tedbirler ilk duyurulduğunda Fransız Havalimanları Birliği (UAF) ve Uluslararası Havalimanları Konseyi‘nin (ACI Europe) Avrupa şubesi itiraz etmişti.

 Greenpeace Fransa ulaşım kampanyası yöneticisi Sarah Fayolle ise Euronews’e sadece üç güzergahın etkilendiği göz önüne alındığında Avrupa Komisyonu’nun aldığını kararın hem “olumsuz hem de olumlu yönleri” olduğunu söyledi: “Doğru yönde ilerliyor, ancak ilk önlem (çok da değil) iddialı bir önlem. Daha da ileri gitmeliyiz.”

Kısa mesafeli uçuş yasağı üç yıl süreyle geçerli olacak ve bu sürenin ardından Komisyon tarafından yeniden değerlendirilmesi gerekecek. Ulaştırma Bakanı Beaune “[Bu], sera gazı emisyonlarını azaltma politikasında ileriye doğru atılmış büyük bir adımdır. Fransa’nın bu alanda öncü olmasından gurur duyuyorum” dedi.

Yasa geçen yıl yürürlüğe girmesine rağmen yasağın yürürlüğe girmesi için önlemler halkın görüşüne sunulacak ve Danıştay tarafından gözden geçirilmesi gerekecek. Beaune, bunun “mümkün olan en kısa sürede” yapılacağını söyledi.

Özel jetler sorunu

Ünlülerin ve milyarderlerin, çok kısa mesafeler için kullandığı özel jetler de son zamanlarda sık sık eleştiriliyor. Avrupa temiz ulaşım federasyonu olan Transport and Environment‘ın (T&E) bir raporu , özel jetlerin yolcu  başına ticari uçuşlardan 14 kata kadar daha fazla ve trenlerden 50 kat daha fazla kirletici olduğunu buldu.

Kylie Jenner’ın özel jeti gündemde: Yüzde 1, iklim için üzerine düşeni ne zaman yapacak?
Özel jetlerin iklime etkisi zannedilenden çok daha dramatik
Kraliçe 2. Elizabeth’in cenazesine katılacak liderlere: Özel jetle gelmeyin, tören alanına otobüsle gidin!

Fransa, Paris ve Fransız Rivierası‘na sık sık uçan yolcularıyla Avrupa’da en fazla özel jet sayısına sahip ülke. Kampanyacılardan gelen acil çağrılara ve Ulaştırma Bakanı’nın özel jet uçuşlarına müdahale edileceğini söylemesine rağmen, bunların ülkede tamamen yasaklanması yakın dönemde pek olası görünmüyor. Hükümet sözcüsü Olivier Véran, ekonomideki önemli rolleri göz önüne alındığında, “açıkça onları yasaklamanın gündemde olmadığını” yineledi, ancak “Fransızlar, çaba göstermeleri istenenlerin hep aynı kişiler olduğunu düşünmemeli” dedi.

Ülkede bu uçaklara yönelik ağır vergilendirme, kısıtlamalar ve şirketlerin kurumsal uçak kullanımlarıyla ilgili ayrıntıları yayımlamaya zorlanabileceği konuşuluyor.

Bisiklet teşviği

Fransa, ayrıca insanları ootomobillerden bisiklete geçmeye de teşvik ediyor.
Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’un da desteğiyle düşük emisyonlu bölgelerdeki düşük gelirli hane halklarına geçişi sübvanse etmek için maksimum 4.000 € ve daha varlıklı vatandaşlar için de daha küçük meblağlar ödeniyor.

Geçen yıl başlatılan ‘Le Plan Vélo‘nun bir uzantısı olarak Fransızların bisiklet kullanımının yaygın olduğu Hollanda, Almanya ve Danimarka‘yı yakalaması amaçlanıyor.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.