İklim KriziManşet

İklim değişikliği on yıllar içinde Asya ve Afrika’nın bir kısmını yaşanmaz hale getirebilir

0

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) ve Uluslararası Kızılhaç Federasyonu (IFRC) tarafından Mısır‘da önümüzdeki ay düzenlenecek 27. BM İklim Değişikliği Konferansı (COP27) öncesinde sunulan rapora göre, sıcak dalgaları kaynaklı tahmini ölüm oranları “şaşırtıcı derecede yüksek” ve tüm kanserler veya tüm bulaşıcı hastalıklarla karşılaştırılabilir düzeyde.

Buna göre 2100 yılına kadar aşırı sıcak olaylarının Asya ve Afrika’nın bazı bölgelerini 600 milyona kadar insan için yaşanmaz hale getirecek.

Rapor, iklim değişikliğinin aşırı hava olaylarının büyüklüğünü ve sıklığını şiddetlendirdiğini gösteren artan sayıda çalışmaya katkıda bulunuyor ve Pakistan ve Somali gibi ülkelerde bu yıl felaketlere sebep olan rekor yüksek sıcaklıkların, daha ölümcül, daha sık ve daha yoğun yaşanabileceği konusunda uyarıyor.

Dünyanın en düşük gelirli ülkeleri halihazırda aşırı ısınıyor ve bundan orantısız şekilde etkileniyor. İklim değişikliğinde en az sorumluluğu olan bu ülkeler,önümüzdeki on yıllarda risk altındaki insan nüfusunda önemli bir artış görecek.

OCHA Koordinatörü Martin Griffiths, “İklim krizi kontrol altına alınmadıkça, sıcak dalgaları ve sel gibi aşırı hava olayları en çok en savunmasız insanları vuruyor” dedi:

“Krizin etkileri başka hiçbir yerde açlık, çatışma ve yoksulluğun kol gezdiği bu ülkelerde olduğundan daha vahşi bir şekilde hissedilmiyor.”

‣ Afrika, iklim değişikliğine uyum için ihtiyaç duyduğu finansmanın sadece yüzde 12’sini alıyor

Aşırı sıcak: Geleceğin sıcak hava dalgalarına hazırlık” başlıklı rapor, önümüzdeki ay Mısır’da yapılacak COP27 BM iklim değişikliği konferansı öncesinde yayınlandı. Bu yıl dünyanın çeşitli yerlerindeki topluluklar – Kuzey Afrika, Avustralya, Avrupa, Güney Asya, Orta Doğu, batı Amerika Birleşik Devletleri ve Çin – rekor düzeyde yüksek sıcaklıklar yaşadı.

Rapora göre, önümüzdeki on yıllarda, sıcak dalgalarının Sahel, Afrika Boynuzu ve güneybatı Asya gibi bölgelerde insanın fizyolojik ve sosyal sınırlarını zorlamaya başlaması bekleniyor.

“Karbon emisyonlarını azaltmak için çok az adımın atıldığı” bir senaryoda; Güney Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika‘daki yoğun nüfuslu şehir merkezlerinde sıcaklıklar insanın hayatta kalma eşiğini aşan bir noktaya ulaşabilir. Bu,Hindistan, Endonezya, Sudan ve Kuveyt gibi ülkelerde 600 milyon insanı etkileyecek. Bu bölgelerin birçoğu zaten giderek sıklaşan sıcak dalgaları yaşıyor.

Raporda, küresel sıcaklıkların sanayi öncesi seviyelerin 2 ila 2,5 derece üzerine çıkması durumunda, aşırı sıcak dalgaların ayrıca Georgia, Alabama, Louisiana ve California da dahil olmak üzere ABD’nin bazı bölgelerini 2070 yılına kadar insan yerleşimi için daha az uygun hale getireceği belirtildi.

Ayrıca böylesi bir durumda, daha sık ve daha şiddetli aşırı sıcaklar; daha fazla hayvanı ölmesine ve bitkilerin yok olmasına da neden olacak.

Raporun yazarları, bulgularının “şaşırtıcı ve rahatsız edici” olduğunu belirtti:

“Sıcak dalgaları iklim değişikliğindeki her yükselişle birlikte daha ölümcül hale gelecek. Umuyoruz ki bu rapor sadece bir uyanış çağrısı değil, aynı zamanda bir yol haritası işlevi de görür.”

Aşırı sıcaklığın etkileri küresel olsa da, savunmasız topluluklar, örneğin tarım işçileri, krizin ön saflarına itiliyor. Yaşlılar, çocuklar, hamile ve emziren kadınlar daha yüksek hastalık ve ölüm riskiyle karşı karşıya.

IFRC Genel Sekreteri Jagan Chapagain, iklim krizinin dünya çapında insani acil durumları yoğunlaştırdığına dikkat çekerek, özellikle en fazla risk altındaki ülkelerde hem uyum hem de hafifletme için yatırım çağrısında bulundu:

“COP27’de dünya liderlerini, yatırımlarının iklim krizinin ön saflarında yer alan yerel topluluklara ulaşmasını sağlamaya teşvik edeceğiz. Topluluklar iklim risklerini öngörmeye ve harekete geçmeye hazır olursa, aşırı hava olaylarının insani felaketlere dönüşmesini önleyebiliriz.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.