Bilim-TeknolojiDünyaManşet

Fırlatılışından iki yıl sonra: İşte James Webb teleskopundan olağanüstü uzay ‘manzaraları’…

0

Evrenin ilk dönemleriyle ilgili bilgi ve görüşlerimizi derinleştirmek üzere iki yıl önce uzaya gönderilen James Webb Uzay Teleskopu‘ndan (JWUT) yeni görüntüler Dünya’ya ulaştı.

Yeni patlayan süpernovalardan güneş sistemindeki gezegenlerin şimdiye dek görülmemiş, ayrıntılı fotoğraflarına, galaksilerin milyarlarca yıl önceki hallerinden dev karadeliklere kadar pek çok büyüleyici görüntü, bilim insanlarının yanı sıra uzay meraklılarını da heyecanlandırıyor.

JUPITER

JÜPİTER:  Güneş sistemindeki en büyük gezegen Jüpiter’in kızılötesi ışıkla görüntüsü. En parlak görüntüleri en yüksek irtifada iletken bulutların üzerinde.

JWUT, henüz kabiliyetlerinin tamamını kullanmıyor. Buna rağmen kozmosun derinliklerine bakıp bize yıldız galaksilerinin 13,5 milyar yıl önceki halini gösterebiliyor.

Gelen görüntülerin çoğunda 13,8 milyar yıl önce gerçekleşen Büyük Patlama’dan hemen sonra bilim insanlarının düşündüğünden daha parlak, daha büyük ve daha olgun olduğu anlaşılıyor.

M51

M51 GİRDAP GALAKSİSİ: Geceleri sadece dürbünle görülebiliyor. James Webb’in görüntülerinde galaksinin karmaşık spiral kolları net bir şekilde görülebiliyor.

CHAMELEON I

BUKALEMUN I: Bukalemun I moleküler bulutu Dünya’dan 630 ışık yılı uzaklıkta. Burada -260 derecelik sıcaklıkta JWUT, daha önce görülmeyen buz tanesi türlerini tespit etti.

SAGITTARIUS C

SAGITTARIUS C: Webb teleskopu galaksimizin merkezi, süper büyük kara deliğin yakınlarına bakıyor. Sadece bu fotoğrafta 500 bin yıldız oluğu tahmin ediliyor. Görüntü baştan başa 50 ışık yılı mesafesinde. Camgöbeği rengi uyarılmış hidrojen gazını gösteriyor.

NGC 3256

NGC 3256:  İki galaksi birbiriyle çarpışınca ortaya bu durum çıkıyor. Çarpışmanın 500 milyon yıl önce olduğu tahmin ediliyor. Çarpışma yeni daha sonra etraflarındaki gaz ve tozu aydınlatan yıldızların oluşmasını sağlıyor.

CRAB NEBULA

YENGEÇ NEBULASI: Ünlü süpernova kalıntısı ilk olarak Çinli astronomlar tarafınan 1054’te kayıtlara geçirilmişti. Dünyadan 6500 ışık yılı uzaklıktaki Boğa takımyıldızında.

SATURN

SATÜRN: Halkalı gezegen, teleskopun gönderdiği bu fotoğrafta çok karanlık görünüyor. Çünkü gezegendeki metan gazı kızılötesi ışıkları emiyor. Satürn’ün uydularının üçü solda görünüyor.

HH212

HH212: 50 bin yaşından daha büyük olmayan bebek yıldızın, her iki kutbundan gönderdiği enerji akımları pembe renkle görülen moleküler hidrojeni yakıyor. Tüm yapı baştan başa 1,6 ışık yılı uzunluğunda.

JADES

JADES diye bilinen JWUT İleri Derin Ektragalaktik Tarama bilinen en erken oluşmuş galaksiyi tespit etti ve buna JADES-GS-z13-0 adı verildi. Galaksi, Büyük Patlama’dan sadece 325 milyon yıl önceki haliyle görünülendi.

STAR CLUSTER IC 348

YILDIZ KÜMESİ IC 348: Parlak bir yıldız kümesinin arasındaki ufak gaz ve toz iplikçikleri. Webb bu görüntüde en küçük cüce ya da “oluşmamış yıldızı” gösteriyor. Cismin boyutu Jüpiter’in üç ya da dört katı.

EARENDEL

EARENDEL; Şimdiye dek dünyamıza en uzakta tespit edilen tek yıldız. James Webb, bu yıldızın ışığının bize ulaşmasının 12,9 milyar yıl aldığını teyit etti. Işığı öndeki galaksilerin yer çekimiyle güçleniyor.

ORION NEBULA

ORION NEBULASI Ünlü yıldız oluşma bölgesi çıplak gözle, gökyüzündeki bir leke olarak görülüyor. Webb’in yolladığı bu fotoğraftaki mesafeyi kat edebilmek için ışık hızında giden bir uzay aracında dört yıldan biraz uzun süre geçirmek gerekiyor.

RHO OPHIUCHI

RHO OPHIUCHI: Bu bulut kompleksi dünyaya en yakın yıldız oluşma alanı ve 400 ışık yılı uzaklıkta. Beyaz boşluğu aydınlatan yıldız sadece birkaç milyon yıllık.

You may also like

Comments

Comments are closed.