Bilim-TeknolojiDünyaManşet

‘Zaman yolcusu’ Webb teleskobunu canlı izleyin

0

NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi aracılığıyla siteye yansıtılan bilgiler, anlık olarak güncelleniyor. ‘Where Is Webb’, yani “Webb nerede” adlı sayfada roketin yeri,  yolculuğun ne kadarının tamamladığı, hızı ve yüzey sıcaklığına kadar birçok bilgiyi barındırıyor.

Roketin geçeceği aşamalara dair detaylı bilgilere de sayfanın aşağı kısmında bulunan sekmelerden ulaşılabiliyor.

James Webb Uzay Teleskobu (İngilizce kısaltmasıyla JWST), eskiyen Hubble Uzay Teleskobu’nun kısmen ardılı olacak şekilde planlanan bir kızılötesi uzay teleskobu.

James Webb’in en eski galaksiler konusunda bilgi toplaması hedefleniyor. Geliştirilmesi yaklaşık 30 sene süren JWST,  insanlık tarihi boyunca geliştirilen en güçlü ve büyük teleskop. 10 milyar dolara mal olan teleskobun misyonun tamamının 10 yıl sürmesi planlanıyor.

NASA ile Avrupa (ESA) ve Kanada uzay ajansları (CSA) arasındaki bir ortaklığa dayanan bir proje olarak hayata geçirilen teleskop, adını  2002’de NASA’nın Apollo programından sorumlu müdürü olan James E. Webb’ten aldı. 6.5 metre genişliğinde altın kaplama bir aynayla donatılan kızılaltı özelliğe sahip JWST, bu ayna sayesinde 13.5 milyar ışık yılı uzağı, yani evrenin ilk yıldızlarının oluştuğu zamanı göreceği öngörülüyor.

Dünya’dan neredeyse 1,5 milyon kilometre uzaklıktaki yörüngeye yerleştirecek teleskobun yolculuğu, bir ay sürecek. Teleskop ayrıca yaşam olması muhtemel, suya ve atmosfere sahip gezegenler var olup olmadığına dair de bilgi toplayacak.

Yeni teleskobun topladığı verilerin en erken yazın temin edileceği bildiriliyor.

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.