Hafta SonuKitapKöşe YazılarıManşetYazarlar

[Feminizm/ LGBTİ+ kitaplığı] Erkek edebiyat dünyasında lezbiyen bir kadının var olma çabası: Cehennem- Bir Şairin Romanı

0

Amerikalı lezbiyen feminist şair Eileen Myles’ın Türkçede yayımlanan ilk kitabı Cehennem: Bir Şairin Romanı geç de olsa yakaladığım için beni çok mutlu eden bir roman. İlk çıktığında bir arkadaşım “bu kitaba bakmalısın” diye önermişti ama ancak okuma fırsatım oldu kitabı.

Kitap Myles’ın Boston’daki lise yıllarından New York’a taşınması, orada bir kadın olarak, New York edebiyat dünyasına girişiyle eş zamanlı kendini keşfetme sürecini anlatıyor. Yetmişler Amerikası, Punk akımı, barda çalışarak hayatta kalmaya çalışan, bir yandan da erkek edebiyat dünyasında lezbiyen bir kadın olarak var olmaya çalışan Myles’ın romanı Patti Smith’in Çoluk Çocuk anlatısına benzer bir tat bırakıyor insanda. Ama daha edebisi, daha şairanesi… Patti Smith’in kendisi de romanda sözü geçen karakterlerden biri üstelik.

Otobiyografik bu roman dönemin de ruhuna uygun olarak deneysel bir dil ve yapıya sahip. Çevirmeni Sedef İlgiç’i burada anmadan geçmemek lazım. Böyle bir metni Türkçeleştirmek çok da kolay olmamıştır diye tahmin ediyorum. Punk bir şair olan Myles’ın hikâyesini takip edebilmek çok kolay değil, o yüzden başlangıçta kitabın içine girmekte zorlanabilirsiniz, fakat ilk yirmi sayfayı aşıp yazarın tarihsel olarak nereden nereye atladığını (lise yıllarından mı bahsediyor, New York’ta yaşadıklarından mı) yakalamayı onun düzensiz düzenini keşfettikten sonra ilham verici bir roman okuduğunuzu fark edebiliyorsunuz.

Cinsiyetsiz ideal aşık: Bedende Yazılı

Jeanette Winterson‘un Bedende Yazılı’sı, bana göre tüm zamanların en iyi aşk romanlarından biri.  Tüm dünyadan birçok okur için böyle olduğunu da biliyorum. Adını, yaşını, cinsiyetini bilmediğimiz anlatıcı karakter, birçoğumuzun hayalini kurduğu aşık. Belki de olmak istediğimiz aşık. Hatta daha çok olmak istediğimiz aşık. Tutkusu, romantizmi, akışkanlığı ve aşık olduğu insanların bedeninde onu büyüleyen parçaların bize daha önce tekrar ve tekrar anlatılan heteroseksüel aşk hikâyelerinden başkalığıyla çok çekici.

Annenizin, babanızın, onların da anne babasının oturduğu o klişeler koltuğuna illa oturacaksanız bile nasıl oturduğunuzu sorgulamanız için, her şey bir yana bu kadar akıllı, romantik, seksi bir ana karakterin erkek olma zorunluluğunu yıktığı için hele havalar da sonbahara dönerken mutlaka okunması gerekenler listenize almanıza önereceğim.

epikneokuyor.com

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.