ManşetEnerjiTürkiye

EÜAŞ’in iki santrali ve bunlara ait araziler özelleştirme kapsamına alındı

0

Kamu kurumu Elektrik Üretim AŞ‘ye (EÜAŞ) ait Tekirdağ Doğalgaz Kombine Çevrim A ve B santralleri ve santrallere ait araziler ile devletin tasarrufu altında bulunan deniz alanları özelleştirme kapsamına alındı.

Resmi Gazete‘de yayımlanan iki ayrı Cumhurbaşkanı kararına göre, her iki santral ve santrallere ait taşınmazlar varlık satış yöntemiyle, devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan kara ve deniz alanları ise işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilecek.

İlanlara göre, Tekirdağ Doğalgaz Kombine Çevrim A Santraline ait Marmara Ereğlisi‘nde toplam 21 arazi ve koordinatları belirli 15 deniz alanı, Tekirdağ Doğalgaz Kombine Çevrim B Santraline ait beş arazi ve koordinatları belirli 24 deniz alanı bulunuyor. Her iki özelleştirme işlemi 31 Aralık 2025 tarihine kadar tamamlanacak.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararları gereği ayrıca Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin Ankara‘da dört, İstanbul’da bir, Kırşehir’de ise iki taşınmazının özelleştirilmesi kararlaştırıldı.

Danıştay’dan TEİAŞ’ın özelleştirilmesine onay

Öze yandan Danıştay 13. Dairesi, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi‘nin (TEİAŞ) özelleştirilmesi kapsamına alınmasına yönelik Cumhurbaşkanı Kararı’nın yürütmesinin durdurulması istemini reddetti. Oy çokluğuyla alınan kararın gerekçesinde, özelleştirme kararının kanunda belirtilen ekonomide verimlilik artışı, kamu giderlerinde azalma sağlama amaçlarına ve özelleştirme ilkelerine uygun olduğu iddia edildi. Karara muhalefet eden Danıştay üyeleri Gürsel Özkan ve Mürteza Güler, TEİAŞ’ın elektrik iletim yetkisi konusunda tekel niteliğinde olduğuna dikkati çekerek özelleştirilmesinin ancak kanunla mümkün olabileceğini vurguladı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın imzasıyla, 3 Temmuz 2021 tarihinde TEİAŞ’ın “özelleştirme kapsamına alınmasına ve halka arza yönelik olarak özelleştirmeye hazırlık işlemlerine tabi tutulmasına” yönelik verilen karara TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) dava açmıştı.

Danıştay’ın ret kararının gerekçesinde, “4046 sayılı Kanun’un genel gerekçesinde, bu Kanun ile yapılan düzenleme sonucunda devletin diğer mal ve hizmet üretim birimlerinin de özelleştirme kapsamına alınması suretiyle özelleştirme uygulamalarının sınırlarının genişletildiği ve Devletin ekonomik alandaki rolünün azaltılmasının amaçlandığı belirtilmiştir” denildi.

Enerjide özelleştirme tepki topluyor

2001 yılında Türkiye’nin elektrik sistemi yeniden yapılandırılarak, TEAŞ‘ın iletim, üretim ve ticaret faaliyetleri birbirinden ayrıldı. Bu kapsamda Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) ve Türkiye Elektrik Ticaret Taahhüt A.Ş. (TETAŞ) olarak üç farklı İktisadi Devlet Teşekkülü kuruldu. İletim görevi verilen TEİAŞ, üretilen elektriğin tüketiciye dağıtımının sağlanmasından ve dağıtım şebekesine aktarımından sorumlu.

Enerjide özelleştirme çalışmaları, 1 Ocak itibarıyla kademeli olarak yüzde 50 ila yüzde 125 arasında değişen elektrik zamları nedeniyle de büyük tepki çekmiş; dava konusu olmuştu. Tepkiler üzerine, elektrik faturalarında düşük tarifeden yüksek tarifeye geçiş için tüketim limiti, aylık 210 kilovatsaate çıkarıldı.

Isparta’da da şubat ayında da etkili olan yoğun kar yağışı sonrası özel sektöre teslim edilen elektrik dağıtımı hizmetindeki denetimsizlik ve ihmaller zinciri kentteki birçok bölgede elektrik kesintilerine yol açmış, yurttaşlar kışın ortasında karanlığa gömülerek, gazsız kalmıştı. Bir kişi de evinde donarak hayatını kaybetmişti. Geçen hafta da Isparta’da yine aynı sorun yaşandı. 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.