YerelManşetTürkiye

Isparta’nın çilesi bitmiyor: Meteoroloji’den şiddetli lodos ve yoğun yağış uyarısı

0

Günler süren kar yağışıyla birlikte yaşanan elektrik kesintileri Isparta’da hayatı olumsuz etkilerken meteorolojiden gelen son açıklamalar da kent için zorlu hava şartlarının devam edeceği yönünde oldu.

Hava sıcaklıklarının eksi 11 dereceyi gördüğü Isparta’da kar kalınlığı yaklaşık bir metreye ulaşırken 72 saati aşkın süre boyunca elektrik kesintisi yaşanması kentte hayatı felç etti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü‘nün 7-13 Şubat tarihlerini kapsayan haftalık raporuna göre; Isparta ve çevresine bu kez şiddetli lodos ile birlikte yoğun yağış bekleniyor. Eriyecek kar ile birlikte sel, su baskını tehlikesi de bulunuyor. Yağışların salı gününden itibaren etkili olması, cuma günü etkisini kaybetmesi bekleniyor.

Ne olmuştu?

Kentte 3 Şubat’ta başlayan 2 gün etkili olan yoğun kar yağışı, birçok mahallede elektrik kesintilerine neden oldu. Isparta Valiliği‘nin yaptığı açıklamada, yoğun kar yağışı nedeniyle kapanan il, ilçe ve köy yollarının tamamının ulaşıma açıldığı, ana arterler ve caddelerde ulaşımın sağlandığı, bazı sokaklar ve ara bağlantı yollarında ise başta belediyeler olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının aralıksız çalışmalarının devam ettiği kaydedildi.

Isparta’da 3 Şubat günü saat 05.00 sıralarında başlayıp 11 saat aralıksız yağan karda metrekareye 55,6 kilogram yağış düştü. Isparta Meteoroloji Bölge Müdürlüğü verilerine göre, perşembe ve cuma günü kentte metrekareye düşen yağış miktarı 83,9 kilogram ölçüldü.

Isparta’da yalnız yaşayan Ramazan Nazlı evinde ölü bulundu

Ramazan Nazlı

Öte yandan yoğun yağış nedeniyle elektrik kesintilerinin yaşandığı sırada Yalvaç ilçesinde yalnız yaşayan 70 yaşındaki Ramazan Nazlı evinde ölü bulunmuş, Nazlı’nın ölümünün elektrik kesintileri nedeniyle donarak gerçekleştiği iddia edilmişti. Nazlı’nın ölü bulunmasıyla ilgili Isparta Valiliği’nden de açıklama geldi.

Açıklamada, şöyle denildi:

 

“5 Şubat 2022 tarihinde Yalvaç ilçemiz Görgü Cami Mahallesi’ndeki ikametinde ölü bulunan vatandaşımızın çevreden edinilen bilgilere göre tek başına yaşadığı, aklen malul olduğu, komşularının yardımını kabul etmediği öğrenilmiştir. İkamette yapılan incelemede evin elektrik akımının faal olduğu, evde sobanın kurulu olduğu, ancak kullanılmadığı tespit edilmiştir. Bazı basın yayın organlarında belirtilenin aksine ilimizde meydana gelen olumsuz hava koşullarından dolayı Yalvaç ilçemizde uzun süreli elektrik kesintisi yaşanmamış olup şu anda ilçemizin tamamına elektrik enerjisi sağlanmaktadır. Meydana gelen şüpheli ölüm olayı ile adli ve idari inceleme titizlikle devam etmektedir.”

‘Bin 296 lirayla geçimini sağlamaya çalışıyordu’

Ancak Artı Gerçek’in aktardığına göre; Ramazan Nazlı’nın evine taziye ziyaretine giden CHP Yalvaç İlçe Başkanı Ali Arı, Nazlı’nın emekli olamadığını ve 1296 lira yaşlılık aylığı ile geçimini sağlamaya çalıştığını söyledi. Arı, ‘(Elektrik saatini göstererek) Tahmin ediyorum elektriği kesik, çevrede elektrik var aslında. Tahminimi söylüyorum. Elektrik parasını ödemeyemediği için elektriğin kesilmiş olma ihtimali var” dedi.

Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, donarak ölüm iddiaları ile ilgili olarak “Evinde doğal gazını yakamayan vatandaşlarımızı KYK yurtlarına taşıdık. Böyle bir olay kesinlikle yoktur” dedi.

Meteoroloji uyarıyor

Meteoroloji tarafından yapılan son değerlendirmelere göre bu akşam saatlerinde Doğu Karadeniz kıyıları, Ordu çevreleri ve Samsun’un doğu ilçelerinin yağmuru, iç kesimleri ile Artvin ve Ardahan çevrelerinin kar yağışlı, yarın öğle saatlerinden sonra Marmara’nın batısı kıyı Ege ile Antalya’nın doğu ilçelerinin sağanak yağışlı, diğer yerlerin parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun yüksek kar örtüsünün bulunduğu eğimli yamaçlarda çığ riski bulunuyor. Gece ve sabah saatlerinde iç ve doğu kesimlerde buzlanma ve don olayı ile birlikte yer yer pus ve sis hadisesi bekleniyor. Hava sıcaklığının batı kesimlerde 2 ila 4 derece artacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.

Rüzgarın batı kesimlerde güney ve güneybatı, doğu bölgelerde kuzey ve kuzeybatı yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette, Marmara ile Ege’de kuvvetli ve kısa süreli fırtına(40-70 km / saat) şeklinde esmesi bekleniyor.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.