ManşetEkonomiTürkiye

Elektrikte yeni tarife bugün başladı

0

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrikte yüzde 10’luk KDV indirimi yapıldığını duyurdu. AKP‘li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada elektrik faturalarında yeni düzenlemeye gidildiğini açıklamıştı.

Bugünden itibaren geçerli olan yeni tarife mesken abonelerinin günlük 8 kilovatsaate kadar tüketim miktarı için nihai fiyat kilovatsaat başına 1 lira 26 kuruş, bu limitin üstündeki tüketim için ise 1 lira 89 kuruş olarak açıklandı. Açıklamada söz konusu oranın mesken abonelerinin yüzde 81’ini yani yaklaşık 32 milyon aboneyi kapsadığı belirtildi.

İndirim: 350 lira yerine 302 lira

EPDK tarafından yapılan açıklamada; düşük kademenin kapsadığı tüketim miktarının artırılması ile birlikte mesken abonelerinin nihai faturasına yansıyan indirim oranının yüzde 14 seviyesine ulaşabileceği bildirildi. Buna göre bir ayda 240 kilovatsaat tüketen bir mesken abonesi Şubat’ta 350 TL elektrik faturası öderken, aynı tüketim miktarı için bu ay 302 TL fatura ödeyecek.

Altı milyon aboneyi kapsıyor

Yapılan bir diğer düzenleme ile de ticarethane statüsündeki abonelikler için de kademe uygulamasına geçildiği duyuruldu. Bugünden itibaren ilgili abonelerin günlük 30 kWh’e (aylık 900 kWh) kadar tüketimleri için yüzde 25 oranında indirim yapıldı. Ticarethane abonelerinin günlük 30 kWh’e kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat 2,05 TL/ kWh olarak belirlendi. Bu düzenleme ticarethane abonelerinin yüzde 91’ini, yani yaklaşık 6 milyon 315 bin aboneyi kapsıyor. EPDK’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Ayrıca kurumumuz tarafından Dağıtım Lisansı Sahibi Tüzel Kişiler ve Görevli Tedarik Şirketlerinin Tarife Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslar’da da değişiklik yapılarak mesken abone grubunun kapsamı genişletilmiştir. Böylelikle 1 Mart 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere iktisadi işletmeleri hariç olmak üzere dernek ve vakıf merkezleri ile bunların şubeleri, cemevleri, köylerde içme suyu temini ve dağıtımı amaçlı kullanılan tesisler, mesken abone grubu kapsamına alınmıştır.”

Ne olmuştu?

HICP endeksine göre Türkiye yüzde 89.6 ile Avrupa’da enerji fiyatları en çok artan ülke konumunda. Enerji ithalatı için ödenen tutar ise ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 236 artarak 8 milyar 824 milyon dolara yükseldi. Türkiye Avrupa ülkeleri içerisinde enerji fiyatları en çok artan ülke oldu.

Vatandaşlar Şubat başından itibaren, elektriğe yapılan zamlar için sokağa çıkmış, zamların geri alınmasını istemişti. CHP İstanbul’un 39 ilçesinde gerçekleştirdiği basın açıklaması ile vatandaşların ve esnafın elini büken elektrik zammını protesto etmişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.