Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın Kalamış Yat Limanı’nın özelleştirilmesine ilişkin onayladığı karar Resmi Gazete‘de yayımlandı.
Limanın, aralarında Koç Holding‘in de bulunduğu özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi veren Vahit Karaaslan’a satışının önü açıldı. Karaaslan, 505 milyon dolar olarak teklif verdiği satış bedelini öderse, 40 yıl boyunca yat limanını işletecek. Teklifin bugünkü karşılığı TL cinsinden 17 milyar 87 milyon lira.
Erdoğan, Resmi Gazete’de yayımlanan aynı kararda Ankara Akköprü‘deki 32.9 bin metrekarelik Karayolları arsası ve Didim’de bazı arsalar ve emlaka ilişkin özelleştirme ihalelelerini de onayladı.
İstanbul’un en büyük yat limanı
Fenerbahçe‘deki Kalamış Yat Limanı, 1985’te Kadıköy Belediyesi tarafından inşa edilerek 1988’de kullanıma açıldı.
1992’de Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Kadıköy Belediyesi’ne verdiği tahsisi kaldırdı ve marina özel bir şirket tarafından işletilmeye başladı. 2011’den beri de özelleştirme kapsamında.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, 12 Kasım 2021’de limanın 40 yıl süreli işletme hakkının 2,53 milyar lira bedelle Koç Holding’in bağlı ortaklığı Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri A.Ş.’ye (Tek-Art) devrine onay vermiş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da kararı onaylamış; ancak 19 Ocak 2022 tarihli kararıyla onay kararını iptal etmişti.
Özelleştirilecek alan 42 bin metrekare arttı
Özelleştirme Yüksek Kurulu, daha önce 2013 yılında, sınırları belirtilen 115.821,84 m² yüz ölçümlü dolgu alanı ve 319.306,74 m² yüz ölçümlü deniz yüzeyi (iki adet yat limanı) olmak üzere toplam 435.128,58 m² yüz ölçümlü alanın özelleştirme kapsam ve programına alınmasına karar verilmişti.
2017 yılındaki yeni kararıyla özelleştirilen alan 42 bin 833 metrekare arttırılmış oldu. ÖYK tarafından onaylanan plana göre ‘yüzen iskele’ olarak belirtilen dolgu alanlarına inşaat yapılmayacak fakat limana otopark hariç 15 bin metrekare inşaat alanı yapılabilecek.
Kadıköy Belediyesi plana ‘yapı, nüfus ve trafik yoğunluğunu arttırması, halkın kıyı kullanımını azaltması, kıyı siluetini bozması, 1/100.000 üst ölçekli çevre düzeni planına uygun olmaması, ekolojik dengenin bozularak yosunlaşmayı arttırması, ÇED raporunun olmaması ve hava koridorlarını kesmesi’ nedenleriyle itiraz etmişti, ancak itirazlar reddedildi.
Bunun üzerine Belediye kararı Danıştay 6. Daire’ye taşıdı. Beş kişiden oluşan Bilirkişi Heyeti ‘Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı Koruma Planı’nı uygun bulmayıp, olumsuz yönde çok kapsamlı, her yönüyle incelenmiş bir rapor sunmasına rağmen, mahkeme bilirkişi raporunu dikkate almayıp sadece yüzen iskele alanlarının emsale katılmasına yönelik yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve vatandaşların yat limanının imar planlarına ilişkin açtığı karşı davalar ise Danıştay tarafından reddedildi.
Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın işletme hakkı 40 yıllığına Koç Holding’in oldu
Kadıköylü hemşehrilerden Kalamış Marina için ortak ses: Kıyılar halkındır, satılamaz!
Kadıköylüler yeşil alanına sahip çıktı: Kalamış Yat Limanı özelleştirme ihalesi geri çekildi
Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı için başlatılan hukuki süreç Anayasa Mahkemesi’ne taşınıyor
Fenerbahçe Kalamış Dayanışması ise “Fenerbahçe, Kalamış Koyu, Kalamış Parkı halkın kullanımına kapanmasın” diyerek konuyu Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıma kararı aldı.
Karaaslan 7 yılda 15 ihale aldı
Türkiye’nin ikinci, İstanbul’un ise en büyük yat limanı için yapılan yeni işletme ihalesi 16 Temmuz’da düzenlendi. 1998’den marinayı işleten Koç Grubu 504 milyon dolar teklif verdi. Karaaslan bir milyon dolar farkla ihaleyi aldı.
1975 Diyarbakır doğumlu bir iş insan olan Karaaslan 2016’dan bu yana Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan toplamda 15 ihaleyi kazandı.