ManşetGündemTürkiye

CHP yurdun dört bir yanında elektrik zamlarını protesto etti

0

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 81 ilde eş zamanlı “Zamları geri al” eylemi başlattı. CHP örgütü il başkanlarının yer aldığı protestolarda iktidara seslenildi. Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu da Sultanbeyli‘den elektrik zamlarını protesto etti.

CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, basın açıklamasının ardından, esnaf ziyaretlerinde bulunarak Sultanbeyli esnafın sorunlarını dinledi. CHP kentin dört bir yanından zamlı faturalara karşı kara kış fonu kurulması, faturalara yapılan zamların geri alınması ve KDV’yle ÖTV’nin en azından kış aylarında sıfırlanması gerektiği çağrısında bulundu.

Birgün’ün haberine göre; CHP’nin basın açıklamasında, “Saray iktidarı, ekonomik krizin yanı sıra enerji buhranı yaşatıyor” denildi. Açıklamada zamlı faturalar nedeniyle 83 milyonun kaybederken yalnızca Saray ve yandaşlarının kazandığı belirtilirken, yapılan zamların cumhuriyet tarihinin en büyük zamları olduğu vurgulandı. Basın açıklamasında, konutlarda uygulanan kademeli elektrik faturaları için “kademeli zülüm politikası” ifadesini kullanılırken, kademinin en az 230 kw olması gerektiği belirtildi.

‘Elektrik insan hakkıdır’

Ankara’da da CHP İl Başkanlığı’nca elektrik ve doğal gaza yapılan zamlar, düzenlenen basın açıklaması ile protesto edildi.

CHP Ankara İl Başkanlığı tarafından elektrik ve doğal gaz zamlarını protesto için Ulus Meydanı’nda basın açıklaması yapıldı. Alanda toplanan partililer adına konuşan CHP İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı, hayat pahalılığı ile halkın yoksullaştığını söyleyerek, “Elektrik insan hakkıdır, ulaşılabilir ve insani yaşam koşullarında ödenebilir bir ücreti olmalıdır. Elektrik ve doğal gazda fahiş zamlar derhal geri çekilmeli, 2021 yılının tarifelerine geri dönülmelidir. KDV ve ÖTV hiç değilse kış aylarında sıfırlanmalıdır. Aralık 2021-Ocak 2022 döneminde vatandaşlarımızdan tahsil edilen yüzde 127’ye varan fahiş zamlı elektrik tüketim bedelleri iade edilmelidir” dedi.

‘Zamları geri çekin ve sandığı hemen getirin’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ise yapılan zamların geri alınması çağrısında bulunarak, “Vatandaşlarımızın iktidara iki talimatı var. ‘Bu zamları geri çekin ve sandığı hemen getirin’ diyorlar. Vatandaşlarımızın tahammülü kalmadı. Enerji bir insan hakkıdır, ulaşılabilir ve ödenebilir olmak zorundadır. Isparta’da gördüğünüz gibi ulaşılabilir olmaktan çok uzaklaşmıştır, bir eziyete dönüşmüştür. Bu zamlar maalesef ödenebilir olmaktan da çıkmıştır. Aynı zamanda iktidar şimdi bir formül arayışı içine geçmiş. Formül var, formül açık, formül net ve ortada. Bu zamları derhal ama derhal geri çekin” diye konuştu.

Faturalar yakıldı

Basın açıklamalarının ardından partililer, ellerindeki doğal gaz ve elektrik faturalarını yakarak, ‘Zamma ve zulme hayır’ sloganları attı.

ANKA Haber Ajansı’nın haberine göre; CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Mersin’in Toroslar ilçesinde esnafın sorunlarını dinledi. Tarım araçları tamiri yapan bir esnaf, “Çaresiziz aslında. Ağlanacak halimize gülüyoruz” dedi. Kızının 85 puanla atanamadığını anlatan esnaf, “Devlet alımı çok az. Özel sektörde bu çocuğun emeğine saygı duyulmuyor. Yalvarıyoruz bir çocuğu bir işe koymak için, torpil nedir ya? Çalışan adamı hak ettiği yere koyacaksın. Ben, bileğimle geldim bugüne kadar, çöplükten yetiştim geldim. Çok sinirleniyorum. Bakın, MHP’nin davasını güdüyordum, yanlış düşünmüşüm. Çünkü parti davası yok, ekmek davası var. Net. Geçinemiyoruz. Ben, arazimi satmak zorunda kaldım. Yoksa şu an batmıştık biz. Arazimi sattık, getirisiyle ayakta durmaya çalışıyorum” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.