ManşetEkonomi

Türkiye Barolar Birliği elektrik zamlarının iptal edilmesi için dava açtı

0

Elektrik zamlarına karşı vatandaşlar isyanı sürerken bugün Türkiye Barolar Birliği (TBB) Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) kararlarının yürütmesinin durdurulması ve iptali amacıyla Danıştay’a dava açtı.

Anayasa’ya, mevzuata, evrensel tüketici haklarına, kamu yararına ve sosyal devlet anlayışına tamamen aykırı, fahiş elektrik zamları getiren EPDK’ye dava açan TBB tarafından yapılan açıklamada “Elektrik, ticari bir mal değil kamusal ve toplumsal bir hizmettir ve bu sebeple de yaşam ve tüketici hakkı olarak kamu yararına uygun şekilde tüketiciye sunulmalıdır” ifadeleri kullanıldı.

Elektrik Piyasası Kanunu’nun birinci maddesi ile ‘Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un birinci maddesine göre; elektriğin tüketicilere ve topluma yeterli, kaliteli, sürekli, çevreye uyumlu şekilde ve düşük maliyetli verilmesi gerektiğini savunan Türkiye Barolar Birliği, bunun ayrıca sosyal hukuk devletinin de bir gereği olduğunun altını çizdi.

Ek olarak bugün 76 baro kademeli elektrik tarifesinin Anayasa’nın 2., 10. ve 167. maddelerine ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 14. maddesine aykırı olduğunu söyledi. Barolar tarafından yapılan açıklamada söz konusu düzenlemenin hakkaniyet ve adalet ilkeleriyle bağdaşmadığının altı çizildi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.