Köşe Yazıları

Erzurum’dan Münih’e elektrikle çalışan araba

0

Münih’te kurulu genç bir firma, Sono Motors elektrik motoruyla çalışan otomobil sektörünü karıştıracak yeni fikirlerle bir araba tasarlamış ve şimdi seri üretime geçmek işin sermaye arıyor. Otomotiv sektöründeki dev firmalara meydan okuyan Sono Motors arabalarını boyamayacak, direksiyon bölgesinde yosun kullanacak, kaporta da yamalı bohçaya benzeyecek.

Araba meraklılarının ilgisini çekmeyecek ama…

Yosun filtresi ile ince toz (partikül) tutulacak. Kaporta yerine güneş panelleri kullanılacak… Yani?

Biliyorsunuz elektrikli arabalarda akü yahut bataryaya elektrik yükleniyor ve bu akü ortalama 250 veya 300 km -belki biraz daha fazla- sonra boşalıyor. Gerçi elektrik dolum tesisleri (benzinci kelimesini bir an önce unutmamız dileğiyle) yaygınlaşıyor, ama bataryayı doldurmak bayağı bir zaman istiyor.

Sono arabalarının aküsü 250 km götürecek ve bunun üstüne fazladan bir 30 km mesafeyi de arabayı kaplayan panellerde ürettiği güneş enerjisi ile gidecek.

Nasıl rekabet ama? Kaporta mı bedava, yakıt mı? Göz alıcı renkler mi, yoksa kat ettiği mesafe açısından bir numara olmak mı?

Bu konuya takılmamın, bu haberi yazmamın nedeni ise 2014 yılında okuduğum şu haber: Nursima Kesin’in Hürriyet’te yayınlanan haberine göre, Erzurum’un Uzundere ilçesinde 33 yıldır elektronikçilik yapan 49 yaşındaki ilkokul mezunu Mustafa Karasungur, 1992 model LPG’li otomobilini şimdi güneş enerjisiyle çalıştırıyor. Ayıların bahçelere zarar vermesini önlemek için ‘Ayısavar’ robotu yapan Karasungur, daha önce su katarak çalıştırdığı otomobilini 2,5 yıldır güneş enerjisiyle çalıştırdığını bildirdi. Evli ve 3 çocuk babası olan Karasungur, güneş enerjisiyle çalışan otomobiliyle 20 bin kilometre yol gittiğini belirterek “Otomobilin ön kapağına monte ettiğim panel sayesinde güneş enerjisi depolanıyor. 30 liralık LPG ile 236 kilometre yol gidiyorum. Güneş kaybolsa, hava kararsa bile otomobil 100 kilometre gidiyor” dedi.

 

Mustafa Karasungur önce hidrojeni (LPG deposunu) dolduran, sonra elektrikli arabaya ek güç sağlayan fotovoltaik panelli araba yapmış.

Kim bilir, belki Mustafa Bey’in düşünceleri ya da haberi o zamandan Erzurum’dan Münih’e ulaşmıştır.

Alper Öktem – Güneş Gönüllüsü

You may also like

Comments

Comments are closed.