Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Erzin, hukuksuz polipropilen tesisine karşı direnişini sürdürüyor

0

Hatay‘ın Erzin ilçesindeki Burnaz sahilinde, devam eden yargı sürecine karşın inşaatı devam eden polipropilen tesisine karşı Erzinliler bir kez daha bir araya geldi.

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE) hukuksuz olarak başlayan ve devam eden inşaatın derhal durdurulmasını istedi.

“Narenciyenin başkenti olan, Issos gibi bir antik bölge ve Burnaz gibi eşi benzeri  bulunmaz bir sahile, birinci sınıf tarım toprağına ve iklimine sahip Erzin bölgemize  kirletici bir teknoloji olan polipropilen tesisi kurulumunun planlandığını belirten aktivistler şunları ifade etti:

İskenderun Körfezi ve Erzin’de mevcut kirletici tesisler ile yeterince havası suyu ve toprağı kirletilmiş olu, planlanan polipropilen tesisi bölgenin daha çok kirlenmesine neden olacaktır. Polipropilen tesisi çalışmaya başlayınca atmosfere yayacağı ağır ve zehirli gazlar toprağı, havayı ve suyu kirletecektir. Ayrıca tesisin soğutulması işin kullanılacak yeraltı suları zamanla toprakların çoraklaşmasına ve dolayısıyla halkın geçim kaynağı olan tarımın ve ayrıca soğutma suyunun denize deşarj edilmesi sonucunda deniz kirlenecek olup bölgede balıkçılığın ve turizmin bitmesine  ve halkın sağlığının bozulmasına neden olacaktır. Erzin’de yaşanacak olan bütün olumsuzluklardan Dörtyol ve İskenderun halkı da çok etkilenecektir.”

Hammaddesi ve teknolojisi ithal edilecek olan tesisin iddia edildiği gibi cari açığı kapatmayacağına, aksine bunu artıracağına da dikkat çekildi.

Yılda 2.5 milyon ton polipropilen ithal ediliyor

Türkiye yıllık ortalama olarak yaklaşık 10 milyon ton civarında plastik mamul üretiyor ve bu üretimi karşılamak için gerekli olan hammadde ihtiyacını karşılamak amacıyla ihtiyacının %90’ını yurtdışından ithal ediyor. Her yıl 2-2.5 milyon ton polipropilen, 2.5-3 milyon ton polietilen (yüksek ve düşük yoğunluklu) ve yine 1-1.5 milyon ton PVC ham madde ithalatı gerçekleştiriliyor.

Hatay/Erzin’de kurulması planlanan tesis, yıllık 350 bin ton ham madde üretip bizi dışa bağımlılıktan kurtarma iddiasında olsa da Türkiye petrol kaynağı neredeyse olmayan bir ülke olduğu için plastiğin ham maddesinin üretilmesi için gerekli olan petrol ürünleri de ithal edilmek zorunda. Hatay/Erzin’deki girişime konu olan  polipropilen tipteki plastiğin ham maddesi için ana petrol ürünü olan propan kimyasalının da ithal edilmesi gerekiyor. Genellikle boncuk şeklinde olan ve pelet olarak tabir edilen polipropilenin ithalatı yerine ise propan maddesinin ithalatı söz konusu. Doğrudan hem propan hem de polipropileni birlikte üreten ana üreticiden hammadde almak yerine ise araya giren aracılardan hammadde satın alınıyor.

Karbon sıfır yolunda kömüre yer yok! Peki ya plastik?

Bilirkişi raporu ‘olmaz’ diyor

Dünyayı iklim ve gıda krizi beklerken tarım alanlarının, su kaynaklarının yanı başına kimyasal tesis yapmanın bilimsel ve hukuki olmadığına dikkat çeken DAÇE aktivistleri ” Tesisin bilimsel olmayan ÇED raporuna karşı açtığımız davanın bilirkişi raporu doğanın ve halk sağlığının lehinde görüş bildirmiştir. Mahkemede dava halen devam ederken ve mahkemenin bilirkişi heyeti lehimize karar vermiş iken Polipropilen Tesisi firması hukuku dinlemeden inşaata başlamıştır” dedi. 

Hatay’da 23 milyar TL’lik polipropilen tesisinde bilirkişi keşfi: Karşımda kepçeler çalışıyor

Tesisin yapımına sonuna kadar direneceklerini belirten Erzinliler şunları kaydetti:

“Erzin halkı zehir solumak istemiyor. Yetkililer Erzin ve Doğu Akdeniz halkınının taleplerini yerine getirerek ve hukuksuz olarak devam eden inşaatı ve projeyi derhal durdurmalıdır.

Bizler tesisin yapılmaması için yasal ve demokratik hakkımızı sonuna kadar kullanacağız. Yaşam hakkımızı ve çocuklarımızın geleceğini korumak için herkesi mücadeleye davet ediyoruz.”

Mersin’de yapamayınca…

Erzin’e yapılmak istenen tesis için daha önce Mersin kıyılarındaki tarım alanları seçilmiş; ancak halkın yoğun tepkisi ve açılan davalar sonucunda yürütmeyi durdurma kararı verilmişti.

Mersin’in polipropilen sınavı
Halkın gündemi salgın, devletinki polipropilen
Mersin’de polipropilen tesisi için mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi

Polipropilen nedir?

Mikroplastik kirliliğe sebebiyet veren polipropilen (pp) en yaygın kullanılan plastik türlerinden biri. Polipropilen, sert ve dayanıklı olması sebebiyle başta otomotiv sektörü olmak üzere birçok sektörde kullanılıyor.

Polipropilen üretimi projesi kapsamında çevresel açıdan çeşitli riskler bulunuyor.

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi ve Yeşil Gazete yazarı Doç. Dr. Sedat Gündoğdu da polipropilenin çevreye etkilerine ilişkin şunlara işaret etmişti.

  • Polipropilen üretimi aşırı derecede su tüketimi olan bir prosesler zincirine sahip. Açılması planlanan su kuyularından temin edilecek suyun kullanım şekli bölgenin yeraltı su rezervleri üzerindeki baskının artmasına ve uzun vadede yer altı suyunun tuzlanması veya daha derinlere çekilmesi problemlerine neden olabilir.
  • Polipropilen üretimi, üretim esnasında önemli miktarda zehirli gazların salındığı bir üretim sürecine sahip.
  • Kimyasallarla beraber bu su tekrar deniz ortamına bırakılarak deniz ortamında kimyasal kirlilik meydana getirecektir.
  • Diğer bir tehlike de ısınan suyun körfez suyunun sıcaklığının artmasına katkı sağlaması durumu.
  • İsken, Egemen vb tesisler tarafından kullanılan ve ısıtılarak denize bırakılan sıcak sular nedeniyle körfezin özellikle Kurtpınar ve Su gözü kıyılarında müsilaj oluşumu gözlenmekte.
  • 500 bin ton polipropilen üretebilmek için en az 650 bin ton sıvılaştırılmış propan alınması gerekir. Bu hesaba göre Erzin’de kurulması planlanan tesiste üretilecek olan polipropilen için 455 bin ton aşırı derecede patlayıcı ve yanıcı olan polipropilen gazı ithal edilecektir.

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.