Doğa MücadelesiManşetYerel

Mersin’de polipropilen tesisi için mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi

0

Tefken Holding tarafından Mersin’in Karaduvar Mahallesi‘nde yapılmak istenen polipropilen tesisinin Çevresel Etki Değerlendirme Raporu‘nun (ÇED) iptali istemiyle açılan davada Mersin 2. İdare Mahkemesi yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Ayrıca, mahkeme karara itiraz yolunu da kapadı.

Dava, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası genel merkezi, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Barosu ve Mersin Doğa ve Çevre Derneği (MERÇED) tarafından açılmıştı.

‘Mersin için olumlu bir karar’

Mersin Haberci‘den Hediye Eroğlu‘nun haberine göre, Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Mersin Şube Başkanı Sinan Can, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Bizim oluşturduğumuz raporların mahkeme tarafından dikkate alınması bizi mutlu etti. Biz bu kararı bekliyorduk. Toplum yararına olması açısından olduğu belirtildi. Şu an sürecin ilk adımındayız. Bundan sonraki süreçte davayı takip edeceğiz. Mersin için olumlu bir karar. Takipteyiz.”

‘Bu durumda Özel Endüstri Bölgesi ilanı da iptal edilecek’

Mersin Kent Konseyi de konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Mersin’de yapılacak olan propilen fabrikasının ÇED raporuna Mersin Büyükşehir Belediyesi davacı, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası müdahil davacı olarak itiraz etmişlerdi. Mersin 2. İdare Mahkemesi itiraz yolu kapalı olmak üzere ÇED raporunu oy birliğiyle iptal etmiştir. Bu durumda, Özel Endüstri Bölgesi ilanı da iptal edilecektir. Çünkü ÇED raporu alınmayan bir yer Özel Endüstri Bölgesi olarak ilan edilemez.

Başta Mersin Büyükşehir Belediyesi, TMMOB’a bağlı odalar, Mersin Barosu, Çevre ve Doğa Derneği ile Mersin Kent Konseyinin diğer bileşenlerine teşekkür ederiz. Mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir.”

MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, kararın beklenen bir sonuç olduğunu, haklı itirazların geçerliliğinin bir kez daha ortaya çıktığını kaydederken, yargı sürecinin devam ettiğini ve bu işin peşini bırakmayacaklarını söyledi.

Tesisler için Mersin ve Adana üs olarak seçilirken, tesislerin Türkiye’nin petrokimya sektöründe bağımlılığını azaltmak amacıyla yapıldığı ileri sürülmüştü.

You may also like

Comments

Comments are closed.