Ertuğrul Mavioğlu beraat etti

PKK‘nın liderlerinden Murat Karayılan ile yaptığı röportajdan dolayı ”terör örgütünün propagandasını yapmak” suçundan yargılanan gazeteci Ertuğrul Mavioğlu, suç işleme kastı bulunmadığı gerekçesiyle beraat etti.

Beşiktaş’taki İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın duruşmasına, tutusuz sanık Ertuğrul Mavioğlu ile avukatı Yücel Döşemeci katıldı.

Duruşmada söz alan Mavioğlu, gazeteci olduğunu hatırlatarak, mesleğinin gereği olarak söz konusu röportajı yaptığını kaydetti.

O dönemde çalıştığı gazetenin başlattığı bir kampanya çerçevesinde röportaj yaptığını söyleyen Mavioğlu, örgütün açıklamasını yayınlamadığını, propagandasını yapmadığını ifade ederek, ”Halkın haber alma özgürlüğü çerçevesinde savaşın bitmesi için herkesin konuşabilmesi ve demokrasinin gelişmesi düşüncesi ile hareket ettim” dedi.

Mavioğlu, bütün meslek yaşamı ve savunduğu fikirler ile yazının bütün kapsamı birlikte değerlendirildiğinde propaganda ya da örgüt açıklaması yapmadığının ortaya çıkacağını belirterek beraatını talep etti.

Mahkeme heyeti, suç işleme kastının bulunmadığı gerekçesiyle Ertuğul Mavioğlu’nun beraatine karar verdi. Heyet ayrıca, söz konusu röportaj nedeniyle Radikal Gazetesi Sorumlu Müdürü Hasan Kılıç‘ın da beraatını kararlaştırdı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince hazırlanan iddianamede, 28, 29 ve 30 Ekim 2010 tarihlerinde Radikal Gazetesinde PKK’nın liderlerinden Murat Karayılan ile yapılan röportaja yer verildiği ve bu röportajda daha fazla şiddete teşvik edici ve okuyucu nezdinde şiddete başvurmanın gerekli ve haklı bir önlem olduğu izlenimi uyandırdığı belirtiliyordu.

İddianamede, gazeteci Ertuğrul Mavioğlu’nun Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) ”Terör örgütünün propagandasını yapmak” suçu düzenleyen 7/2. maddesi uyarınca 1,5 ile 7,5 yıl hapse çarptırılması, Radikal Gazetesi Sorumlu Müdürü Hasan Kılıç’a da TMK 7/2 maddesi uyarınca idari para cezası verilmesi isteniyordu.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR