Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs’ın kuruluş yılı için gittiği Lefkoşa’da 46 yıldır iskana kapalı olan ve 8 Ekim tarihinde kısmen açılan Kapalı Maraş bölgesini ziyaret etti.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile birlikte gerçekleştirdiği ziyaret sonrasında Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile ortak basın açıklaması düzenledi.
Erdoğan, “Sene 74. Sene 2020. Yıllar yılı burası böyle kalmış. Artık biz diyoruz ki adım atalım. Kuzeyi adeta mahkum etmişler, Güneyi AB üyesi yapmışlar. Kuzey Kıbrıs’a yapılan adaletsizliği hazmetmek mümkün değildir. Artık kendi göbeğimizi kendimiz kesmemiz lazım. Buranın gerçek sahipleri bellidir” dedi.
‘İki devletli çözümün müzakere edilmesi gerekiyor’
“Bugün Kıbrıs’ta iki ayrı halk, iki ayrı devlet vardır” diyen Erdoğan, “Egemen eşitlik temelinde iki devletli çözümün müzakere edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Erdoğan konuşmasının devamında “Kuzey Kıbrıs’ta yaşayıp da kendi Cumhurbaşkanını Güney Kıbrıs’ın başındaki sözde yöneticilere şikayet edenlerle Güney Kıbrıs güç devşireceğini zannediyorsa aldandığını ve aldanacağını bilmelidir” dedi.
Erdoğan, hidrokarbon kaynakları ile ilgili de “Garantör ülke olarak bizim de KKTC’nin de, diplomasi oyunlarına artık tahammülümüz kalmamıştır.” İfadelerine yer verdi.
“Maraş’ta atılan adımın amacı yeni mağduriyetler oluşturmak değil, bilakis mevcut mağduriyetlerin giderilmesini sağlamaktır” diyen Erdoğan, “Doğu Akdeniz’de ülkemizin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin adil bir şekilde yer almadığı hiçbir denklem barış ve istikrar üretemez” şeklinde konuştu.
Geniş katılımlı ziyaret
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Maraş bölgesini ziyaretinde şu isimler eşlik etti: Eşi Emine Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve eşi Sibel Tatar, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM Başkanvekili Celal Adan, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyeleri İsmail Kahraman, Mehmet Ali Şahin, Bülent Arınç, Köksal Toptan, Cemil Çiçek, AKP İzmir Milletvekili Binali Yıldırım ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın.
Tatar: İnsan hakları gereği
KKTC’yi geliştirme çabaları içinde 46 yıldır kapalı olan Maraş için çalışmalar yapıldığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar da, bu süre içinde Maraş’ın bir bölümünün zaten açık olduğunu, ancak açık olmayan kapalı bölgenin 46 yıldır muhafaza edilen güzelliğinin artık açılmaya hazır vaziyette olduğunu açıkladı.
Tatar, “Bizlerin girişimleri ile Maraş’ın açılması ve eski sakinlerinin, mal, mülk sahiplerinin de buraya Taşınmaz Mal Komisyonu üzerinden gelebilmeleri, mal ve mülklerine kavuşabilmeleri artık insan haklarının bir gereğidir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
İçteki tartışmalar sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Tük hükümetinin bu konudaki desteğini aldıktan sonra Maraş adımını atıklarına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, “Bu adımı insanlık için attık, bu adımı bu güzelim bölgenin geliştirilebilmesi, kalkındırılması, insanlara kazandırılabilmesi için attık, gerçekten çok mutluyuz” dedi.
Ziyaret öncesi tepkiler
Erdoğan söz konusu ziyareti yapacağını haftalar öncesinden söylemiş, söz konusu ziyaret Kuzey Kıbrıs halkının bir kısmı ve uluslararası camiada büyük tepkiyle karşılaşmıştı.
Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan binlerce kişi, Türkiye’nin Kıbrıs’ın iç işlerine karşımasına tepki göstermek için bir protesto düzenlemiş “Başkalarının acısının üzerinde piknik olmaz” demişti.
Yunanistan: Provokasyon
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklamasında ziyaret için “eşi görülmemiş bir provokasyon” ifadesini kullanmıştı. Ziyaretin BM Güvenlik Konseyi’nin 550 ve 789 No’lu kararlarına tamamen aykırı olduğu belirtilen açıklamada şunlar söylenmişti:
Bu eylemle, Doğu Akdeniz’de süregelen hukuk dışı Türk eylemlerine bir yenisi eklenmiş oldu. Bunu en sert bir biçimde kınıyor ve AB’nin Aralık ayındaki zirvesinde konunun tartışılmasını bekliyoruz.
Seçime damga vuran Maraş tartışması
Kuzey Kıbrıs’ta cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesindeki sürece Ersin Tatar’ın 46 yıldır kapalı olan Maraş sahillerinin halka açıklanacağına dair açıklaması damga vurmuştu.
Açıklamaya tepki gösteren Akıncı, bu kararın seçim malzemesi yapılmasını eleştirmişti. Akıncı bu durumu “ülke demokrasisi açısından yüz karası” olarak nitelendirmişti.
Açıklamanın ardından iktidardaki Ulusal Birlik Partisi (UBP) – Halkın Partisi (HP) koalisyonunun ortağı HP’nin koalisyondan çekilme kararı almasıyla birlikte Kuzey Kıbrıs’ta hükümet düşmüştü.
Maraş sahillerinin bir kısmı gelen tüm tepkilere rağmen 8 Ekim tarihinde halka açılmış, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ise o zamanki başbakan Ersin Tatar kazanmıştı.