DünyaManşet

Kuzey Kıbrıslılar sokakta: Başkalarının acısı üzerinde piknik yapmayın

0

Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan binlerce kişi, Türkiye’nin Kıbrıs’ın iç işlerine karşımasına tepki göstermek için binlerce kişinin katılımıyla bir protesto düzenledi.

“Müdahale değil irade” sloganıyla düzenlenen eylemde göstericiler Kuzey Lefkoşa‘dan 2000’li yılların başından beri barış ve birlik için tarihi mitingler düzenledikleri İnönü Meydanı’na kadar yürüdüler.

Unite Cyprus Now çağrıcılığında düzenlenen yürüyüşte göstericiler “Varosha ve Kıbrıs tüm Kıbrıslılarındır”, “Kıbrıs’ta son söz Kıbrıslılarındır”, “İrademize müdahale yok” yazılı pankartlar taşıdı.

Erdoğan ve Bahçeli’nin pikniğine tepki

Eylemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 46 yıldır yerleşim ve iskana kapalı olan ve tam da Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde halka açılan Maraş sahillerinde piknik yapmak istemesine yönelik tepkilerin dile getirildiği “Başkalarının acısı üzerinde piknik yapmayın” yazılı pankartlar da yer aldı.

Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile görüşmüştü. Görüşme sonrasında MHP lideri Devlet Bahçeli ile 15 Kasım’da Maraş’ta birlikte piknik yapacaklarını aktarmıştı.

Erdoğan açıklamasında “Kuzey Kıbrıs’ta Türkiye’yi seven, kabullenen bir kardeşimiz orada Cumhurbaşkanı oldu. İnşallah Kıbrıs’ta şimdi yeni bir süreç başlıyor” ifadelerini kullanmıştı.

Seçime damga vuran Maraş tartışması

Kuzey Kıbrıs’ta cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesindeki sürece Ersin Tatar’ın 46 yıldır kapalı olan Maraş sahillerinin halka açıklanacağına dair açıklaması damga vurmuştu.

Açıklamaya tepki gösteren Akıncı, bu kararın seçim malzemesi yapılmasını eleştirmişti. Akıncı bu durumu “ülke demokrasisi açısından yüz karası” olarak nitelendirmişti.

Açıklamanın ardından iktidardaki Ulusal Birlik Partisi (UBP) – Halkın Partisi (HP) koalisyonunun ortağı HP’nin koalisyondan çekilme kararı almasıyla birlikte Kuzey Kıbrıs’ta hükümet düşmüştü.

Maraş sahillerinin bir kısmı gelen tüm tepkilere rağmen 8 Ekim tarihinde halka açılmış, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ise o zamanki başbakan Ersin Tatar kazanmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.