DünyaManşet

Kapalı Maraş’ın bir kısmı kullanıma açıldı

0
 
 

KKTC’de 18 Haziran 2019’daki Bakanlar Kurulu toplantısında 1974’ten bu yana kapalı olan Maraş’ın açılması konusunda adım atılarak uzman ekiple bilimsel envanter çalışması yapılması kararı alınmıştı.

Maraş, Ada’da Türkiye’nin 1974’teki Barış Harekatı’nın ardından kuzey ile güneyi ayıran, Birleşmiş Milletler (BM) kontrolü altındaki Yeşil Hat‘ın üzerinde yer alıyor. Ancak, Türkiye’nin askeri bölge ilan ettiği Maraş, Yeşil Hat üzerinde olmasına karşın BM kontrolünde olmayan iki bölgeden birisi.

1974 öncesinde ağırlıklı olarak Rum nüfusun yaşadığı bu bölge, Kıbrıs sorununun çözümündeki en kritik meselelerden biri olan mülkiyet hakkı uyuşmazlığının da önemli bir parçasını oluşturuyor.

BM Güvenlik Konseyi cuma günü toplanacak 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), cuma günü şehrin sahil şeridini halka açma kararını görüşecek. Toplantının yerel saat ile 15.00’da yapılması bekleniyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, söz konusu karardan endişe duyulduğunu belirterek, “Ada’da gerginliği artıracak, diyalog ve müzakerelerin başarılı olmasına gölge düşürecek tek taraflı eylemlerden kaçınılması” çağrısı yapmıştı.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric ise BM’nin ilgili Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda kapalı Maraş konusundaki pozisyonunun değişmediğini söylemişti. 

Koalisyon ortağı Halkın Partisi de “Maraş’ın açılması projesi bu değildir” diyerek hükümetten çekilmiş, Yunanistan’dan Rusya‘ya birçok ülke Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına uyulması çağrısında bulunmuştu.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.