İnsan HaklarıManşetUncategorized

İHD: Anayasa Mahkemesi büyük bir siyasi baskı altında

0

Önce “sansür” yasası olarak bilinen “dezenformasyonla mücadele yasası”nın TCK’nın “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçuna hapis cezası getiren 217/A maddesinin iptali talebini görüşen Anayasa Mahkemesi (AYM) bu talebi reddetti. Ardından Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi,  tutuklu Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında ‘hak ihlali’ kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunup TBMM’ye Atalay’ın vekilliği konusunda bildirimde bulundu. İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından bu iki karara ilişkin açıklamada bulunularak “Yaşadığımız coğrafyada dün iki hukuk ihlali meydana geldi” denildi.

Yargıda kriz, TBMM’de nöbet: Yargıtay hakkında suç duyurusu 
AYM’den sansür yasası kararı: İptal talebi reddedildi 

‘Anayasa Mahkemesi büyük bir siyasi baskı altında’

Sansür yasasına ilişkin olarak İHD’den yapılan açıklamada “Türkiye Cumhuriyeti yargısının uluslararası sözleşmeleri sürekli ihlal ettiğini her zaman dile getirmekteyiz. Ancak yaşadığımız dönemde yargı kendi iç hukukunu da ihlal etmektedir. Anayasa Mahkemesi bu ret kararıyla hem Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın ifade özgürlüğünü düzenleyen 26. Maddesini ihlal etmiştir hem de ulusal hukukun üzerinde kabul edilen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 9. ve 10. maddelerini ihlal etmiştir. Bu kararla hem gazetecilerin üzerindeki yargı baskısının arttırılmasına hem de halkın haber alma hakkının ihlaline neden olmuştur” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada şunlar aktarıldı:

“Ancak bizler şunu da çok iyi biliyoruz, Anayasa Mahkemesi özgür değil yani bu coğrafyadaki yargı sisteminin en üst mahkemesini hatta bir yanıyla da Yüce Divanı oluşturan Anayasa Mahkemesi büyük bir siyasi baskı altında. Hatta şunu çok iyi biliyoruz ki iktidarın ortağı olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli defalarca Anayasa Mahkemesi’nin kapatılmasını dile getirdi. Anayasa Mahkemesi’nin ne kadar büyük bir baskı altında olduğu Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin bir kararıyla dün öğleden sonra saatlerinde ortaya çıktı.”

‘Yargıtay 3. Ceza Dairesi açıkça Anayasa Mahkemesi’ne başkaldırdı’

İHD tarafından Atalay hakkında AYM’nin verdiği ‘hak ihlali’ kararını hem yerel hem de Yargıtay’ın tanımamasına ilişkin yapılan açıklamada ise “Yargıtay 3. Ceza Dairesi açıkça Anayasa Mahkemesi’ne başkaldırdı. Oysaki Anayasanın 153. Maddesi Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının Yasama Yürütme Yargı ve idare makamlarını gerçek ve tüzel kişileri bağladığını açıkça yazar. Yargıtay 3. Ceza Dairesi açıkça Anayasayı ılgâ etmiştir bu kararla” denilerek şunlar dile getirildi:

“Yargıtay 3. Dairesi bununla da kalmadı Anayasa Mahkemesinin kararına uymayacağı kararını dile getirdi hatta Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni eleştirdi ve ona adeta görevini hatırlattı ve Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Yargıtay’ın bu akıl almaz kararlar karşısında öncelikle meclisteki tüm vekilleri insan hakları savunucuları olarak görevlerine sahip çıkmaya çağırıyoruz. Bu bir yargı darbesidir. Bu yargı darbesine karşı kendisine demokratım hukuk devletinden yanayım diyen herkesin karşı çıkması gerekir.”

Son olarak insan hakları savunucuları olarak hukuk darbesine karşı tavır alacaklarını duyuran dernek üyelerince yapılan açıklamada “Yasama Yürütme Yargı organları arasındaki görev ayrımının sonuna kadar hatırlatacağımızı tüm kamuoyuna bildiriyoruz” ifadelerine yer verildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.