ManşetTürkiyeUncategorized

Vekiller yemin etti, TBMM 28’inci Yasama Dönemi resmen başladı

0

Türkiye Büyük Millet Meclisi‘nin (TBMM) 28’inci Yasama Dönemi törenlerle başladı.

Yüksek Seçim Kurulu‘nun (YSK) milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarını ilanının ardından TBMM Genel Kurulu, Meclis İçtüzüğü‘ne göre saat 14.00’te çağrısız toplandı. Milletvekilleri, meclis kürsüsünde and içiyor. Törenin gece yarısına kadar sürmesi bekleniyor.

Meclisteki en yaşlı üye olması dolayısıyla Milliyetçi Hareket Partisi lideri Devlet Bahçeli, TBMM Geçiçi Başkanı olarak oturumu yönetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da törenlere katıldı.

Tüm milletvekilleri Anayasa‘daki yemin metnini kürsüden yüksek sesle okuyarak görevlerine resmen başlıyor. Herhangi bir sebepten ilk birleşime katılamayan milletvekilleri, daha sonra yemin edecek.

Erdoğan ile Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu and içme törenilerini locadan izliyor.

Erdoğan, cumartesi yemin edecek

Erdoğan ise cumartesi günü ise Meclis’te yemin edecek. Cumhurbaşkanı’nın yeni kabineyi açıklamasının ardından da bir gün sonra yeni bakanlar Genel Kurul’a giderek yemin edecek.

Bugün (2 Haziran) milletvekillerinin yemin töreni ile Meclis Başkanı seçim süreci de başlayacak. Meclis Başkanı seçildikten sonra Başkanlık Divanı ve komisyonlar oluşturulacak.

Vekillerin yemini

Milletvekillerinin Anayasa‘da yer alan ve görevlerine başlayabilmeleri için etmeleri gereken yemin şu çekilde:

“Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyet‘e ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa’ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim.”

Sırrı Süreyya Önder, Yeşil Sol Parti’nin Meclis Başkanvekili oldu

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Eş Sözcüleri Çiğdem Kılıçgün Uçar ve İbrahim Akın ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan’ın başkanlık ettiği tanışma ve yeni dönemi değerlendirme toplantısında partinin grup yönetimi belirlendi.

Önceki dönem grup başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç’un grup başkanvekilliğine devamı yönünde karar verildi.

Meclis İdare Amirliği görevini Siirt Milletvekili Tuncer Bakırhan, Meclis Başkanvekilliğini ise İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in yürütmesi kararlaştırıldı.

Vekil Can Atalay hâlâ hapiste

Gezi davasında 18 yıl hapis cezası verilerek 25 Nisan 2022’de tutuklanan avukat Can Atalay, 14 Mayıs Milletvekilli Seçimleri’nde Türkiye İşçi Partisi‘nden (TİP) Hatay milletvekili seçildi. Atalay, mazbatasını almasına rağmen hâlâ tahliye edilmedi.

Milletvekili mazbatasını da alan Atalay’ın Tahliyesi için Yargıtay’a başvuru yapılmasına rağmen tahliyesi geciktirilerek hapishanede tutulan Atalay, Meclis’te bugün gerçekleştirilecek olan yemin törenine katılamıyor.

Atalay’ın tahliye edilmemesine birçok siyasi isim tepki gösterdi.

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, yemin töreni için bulunduğu TBMM’de düzenlediği basın toplantısında “‘TBMM, milli iradenin tecelligahıdır’ diyorsak, ‘TBMM demokratik rejimin kalbidir’ diyorsak, halkın oylarıyla milletvekili seçilen Can Atalay, bugün burada olmalıydı” diye konuştu.

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, sosyal medya platformu Twitter üzerinde yaptığı paylaşımda “Bugün. Meclis eksik vekille açılacak. Hukuksuz bir şekilde yargılanan, cezalandırılan Can Atalay şimdi de ‘şahsım’ yargı düzeni tarafından hukuksuz bir şekilde tahliye edilmiyor” diyerek Atalay’ın serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Koray Doğan Urbarlı “Can Atalay hapisten katıldığı bir yarışta başarılı oldu. Hukuki olarak da siyasi olarak da kazandı. Halen cezaevinde tutulması hem hukuka aykırı hem de siyasi olarak bir acizliğin kabulüdür” ifadelerini kullandı.

Yeşil Sol Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, “Milletvekillerini cezaevinde tutmak, halkın iradesinin gaspıdır. Net. Hatay’ın iradesi Can Atalay’ın yeri parlamentodur, cezaevi değil. Partimizin seçilmiş iradesi olan milletvekilleri ile belediye başkanlarının hala cezaevinde tutulması iktidarın rehine politikasıdır, halk iradesini tanımamaktır. Derhal demokrasinin gereği yapılmalıdır!” dedi.

Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca “Bugün mecliste yemin töreni var, 28. dönem parlamento süreci başlıyor. Hepimiz orada olacağız. Mazbatasını aldığı halde cezaevinde rehin tutulan Hatay Milletvekili Can Atalay meclise!” diye yazdı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.