İklim KriziManşet

Endonezya’da 40 bin metrekarelik resif hayata döndürüldü

0

Endonezya‘da araştırmacılar, Mercan Yıldızları (Resif Stars) adını verdikleri bir yöntemi kullanarak iki yılda Endonezya’nın Spermonde Takımadalarındaki 40 bin metrekarelik bir resif alanını geri kazanmayı başardı.

Çalışma kedi maması markası Sheba ve yerel toplularla çalışan The Nature Conservancy tarafından yürütüldü.

Kumla kaplı çelik çerçeve

Söz konusu yöntem, yerel kaynaklı malzemelerden yapılmış kumla kaplı çelik bir çerçevenin, mercan büyümesini teşvik etmek için deniz tabanının dibine ekilmesini içeriyor.

Yapı, genç mercanların tutulması için bir üs görevi görerek, yatağa yerleşmelerine ve yeni yerlerinde yeniden büyümelerine izin veriyor.

Birçok tür geri geldi

Bununla birlikte araştırmacılar, Hope adını verdikleri proje kapsamında 2029 yılına kadar Büyük Set Resifi’ndeki mercan resiflerinin 185 bin metrekaresini hayata döndürmeyi amaçlıyor. Endonezya’daki mercan resiflerini kurtarma çalışması da bu projenin bir parçası.

Bilim insanlarının bildirdiğine göre, yapılan çalışma sonuçlarını vermeye başladı ve mercan örtüsü Sulawesi kıyılarında yüzde beşten 55’e çıktı, balık bolluğu arttı. Aynı zamanda köpekbalıkları da dahil olmak üzere birçok tür geri döndü.

Uydu fotoğraflarında görülüyor

NTV‘den Ayşegül Engür Dahi’nin haberine göre Birleşik Krallık‘ta yer alan Exeter Üniversitesi’nde deniz biyoloğu olan Dr. Tim Gordon, “Yavru mercanlar dalgalarla yıkanıp ölürken doğal mercanların bozuk bir moloz alanına yerleşmeleri imkansızdır. Mercan Yıldızları, onlara büyümeleri için yer sağlayan güçlü ve dengeli bir platform” dedi.

Sheba tarafında yapılan açıklamada ise “Google Earth’te görülebilen resif, H-O-P-E (umut) kelimesini hecelemek için inşa edildi ve dünyaya yaşamımız boyunca nasıl olumlu bir değişiklik yapabileceğimizi gösteren bir semboldür” ifadeleri kullandı.

İki resifte kullanıldı

Diğer taraftan, Gordon ve meslektaşları, dünyanın dört bir yanındaki bilim insanlarıyla işbirliği yaptıkları ve yerel topluluklarla bağlar kurdukları Endonezya’da 13 yıldır proje üzerinde çalıştıklarını ve 2029 yılına kadar tüm resifin yeniden büyümesini umduklarını söyledi.

Gordon, Mercan Yıldızları’nı Büyük Set Resifi’nde yer alan iki resifte (Moore Reef ve Green Island) kullandıklarını belirtti.

1625 balık türüne ev sahipliği yapıyor

Büyük Set Resifi, birbirinden ayrı 2 bin 900 resif ve 900 adadan oluşuyor ve 344 bin 400 kilometre alanı ile dünyanın en büyük resif sistemi olarak kabul ediliyor.

Bununla birlikte, zengin bir biyoçeşitliğe sahip resif sistemi, Çin Seddi’nden daha büyük olmasının yanı sıra, yaklaşık bin 625 balık türüne, 3 bin yumuşakçaya ve 30 farklı balina ve yunus türüne de ev sahipliği yapıyor.

İklim değişikliği etkisi

Araştırmalar, Büyük Set Resifi’nin yüzde 99’unun iklim değişikliği nedeniyle yakında yok olabileceğini gösteriyor. Avustralya Bilim Akademisi 1,5 derecelik ısınma devam ederse, dünyanın en büyük mercan resif sisteminin sonunda yok olacağını ortaya koydu.

Bilim insanları doğa harikasının küçülmesini daha önce bekliyorlardı, fakat söz konusu sıcaklık artışı gerçekleşirse, resifin sadece yüzde biri kalacak.

Mercan ağarması diye tabir edilen durum, mercanların küresel ısınma karşısında okyanus sularının aşırı ısınması ile meydana geliyor. Su çok sıcak olduğunda, mercanlar dokularında yaşayan algleri (zooxanthellae) dışarı atarak resifin tamamen beyazlamasına neden oluyor.

Mercanlar ağardıktan sonra hayatta kalabiliyor, ancak bu onların stres altında olduğunu gösteriyor ve toparlanmaları onlarca yıl sürüyor. Suyun ısınması önlenemediğinde ise ölüm gerçekleşiyor.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.