Ekolojik Anayasa maratonu başladı

Ekolojik Anayasa Girişimi tarafından 15 Mayıs’ta düzenlenecek konferans öncesinde yurt çapında hazırlık toplantıları başladı.

12 Haziran seçimlerinin ardından yeni bir Anayasa yapılması için talepler yoğunlaşırken çeşitli kurumlar tarafından yeni anayasa taslaklar çalışmaları hız kazandı. Hazırlanan anayasa taslaklarının ekolojik boyutunun eksik olduğunu düşünerek, seçimler öncesinde bu konuyu kamuoyunun ve siyasi partilerin gündemine taşımayı amaçlayan Ekolojik Anayasa Girişimi 19 Şubatta düzenlediği çalıştay sonucunda bir çağrı yayınlamış ve konuyla ilgili herkesi sürece katkıda bulunmaya davet etmişti (www.ekolojikanayasa.org).

Tabiat ana’nın da hakları olduğunu ve insan haklarının tabiat ananın hakları göz önünde bulundurulmadan ele alınmasının eksiklik olacağını düşünen Ekolojik Anayasa Girişimi çağrıcıları doğayı bir hak öznesi olarak kabul ettirmeyi amaçlıyor. Çağrıcıları arasında akademisyenlerin, aktivistlerin, STK yöneticilerinin, siyasetçilerin olduğu Ekolojik Anayasa Girişimi dün İstanbul’da toplanarak Toprak Ananın Hakları Evrensel Beyannamesi, Halkların İklim Değişikliği Bildirgesi, Afrika Halkları Haklar Bildirgesi, Latin Amerika İnsan Hakları Sözleşmesi Ek Protokolü, Ekvator Anayasası, Karadağ Anayasası, Portekiz Anayasası, Fransa Yeşil Şartı, Yeryüzü Şartı, Stockholm Bildirgesi, Rio Deklarasyonu, Aarhus Konvansiyonu gibi temel metinlerden yola çıkarak  ekoljik haklar kavramın yeni anayasada nasıl yer alması gerektiğini tartıştılar.

15 Mayıs’ta düzenlenecek Ekolojik Anayasa Konferansı öncesinde grup üyeleri Ankara, Bursa, Tekirdağ, İzmir, Muğla, Antakya ve Diyarbakır’da da yerel bilgilendirme toplantıları yoluyla ülke çapında ekoloji aktivistlerinin görüşlerini dinlemeyi hedefliyorlar. Yeşiller Partisi öncülüğünde bir araya gelen grup 15 Mayıs konferansında ekoloji mücadelesi yürütenleri, anayasa hukuçularını ve siyesetçileri bir araya getirerek yeni anayasada ekoloji vurgusu için bir sonuç bildirgesine ulaşmayı  amaçlıyor.

Yeşil Gazete HM

Mahmut Boynudelik
Mahmut Boynudelik
1957 doğumlu ve YG ekibinin şimdilik yaşça en tecrübelisi, kimsenin bilmediği bağzı eski kelimeleri kullanır. 6 Ağustos 2012’de kırk yılın başında Yeşil Gazete için yazdığı köşe yazısı vasıtasıyla Noam Chomsky, James Hansen ve Bill Mc Kibben ile köşe komşusu olması nedeniyle yerli yersiz övünür. Aslen Yeşil Gazete esenler muhabiridir; yani estikçe yazar. Bazen okur yazar, bazen yazar okumaz, bazen okumadan yazar, bazen okur yazmaz, bazen ne yazar, ne okur. Okumadığı ve yazmadığı zamanlarda Kazdağları ve İstanbul arasında tembellik hakkı aktivistliği yapar. Ha, bir de YG dış köşe ve yorum editörüdür, yorum yazıları göndermeyi düşünüyorsanız iyi geçinmenizde fayda var. Rumuzu: MB

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Atılmış bir cips paketi, bir mağara ekosistemini nasıl harap eder?

Güney New Mexico'daki Carlsbad Mağaraları Milli Parkı'na atılan bir mısır cipsinin mağarada oluşturduğu küf, bu özel yeraltı ortamında yaşayan minik mikropları ve böcekleri etkiledi.

Türkiye’de iklime ve doğaya verilen zarardan milyonlar etkileniyor

'Güvenli ve Adil Alan'ı tanımlayan bilim insanlarının 25 yıllık gelecek projeksiyonları, dünya halklarının tehlikeli devrilme noktalarını aşma riskiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

[Her şey mevsiminde güzel] Eylül ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yeşil Düşünce Derneği, eylül ayında hala kışa turşular kurarak, konserveler ve soslar yaparak hazırlanabileceğinizi hatırlatıyor.

Ağustos ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yazın son ayı ve yaz bereketini en çok hissettiğimiz ay geldi; Ağustos. Peki bu ayda hangi sebze meyveleri tüketmeliyiz?

Temmuz ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yeşil Düşünce Derneği; doğayı ve doğal olanı korumak, zehirsiz gıdaya ulaşmak, sağlıklı olmak, yerel küçük üreticileri desteklemek, ev ekonomisini korumak ve karbon ayak izini düşürmek için mevsiminde yemenin önemini hatırlatıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR