Editörün SeçtikleriEkolojiHayvan HaklarıManşet

DSİ, inci kefalinin üreme alanına kepçelerle girdi

0

Özel haber: Salih SERTKAL

*
Dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan ve endemik bir balık türü olan inci kefalinin milyonlarca yumurta bıraktığı dere yatağına Devlet Su İşleri (DSİ) iş makineleri ile girdi.

Aslında inci kefalinin ürüme dönemi olduğu için 15 Nisan ve 15 Temmuz tarihlerinde Van Gölü havzasında avlanma yasağı uygulanarak balık türünün neslini sürdürmesi amaçlanıyor.

Ancak Devlet Su İşleri Van Bölge Müdürlüğü tarafından inci kefalinin en önemli üreme alanlarından biri olan Akköprü Deresi’ne iş makineleriyle girildi. Balıkların göç yolu olan ve üremek için milyonlarca yumurta bıraktığı derede ‘dere temizliği’ adı altında bir balık katliamına imza atılıyor.

Dere yatakları, balıkların üreme alanları

İnci kefali, tuzlu ve sodalı suda yaşayabilen bir balık türü ve bu dönemde neslini sürdürmek için gölden çıkıp, tatlı su yataklarına doğru göç ediyor.

Dere ve akarsulardan Van Gölü’ne akan tatlı suların akışının tersine yüzerek tatlı sulara geçen inci kefalleri, yumurtalarını bu tatlı su yataklarına bırakıp yeniden göle dönüyor.

Yumurtaların dere yataklarına bırakılmasının sonrasındaki süreçte yavru inci kefalleri de annelerinin izinde göle dönüp, yolculuğunu tamamlayarak bir üreme sezonunu daha tamamlamış oluyor.

‘DSİ bir skandala imza attı, çalışmalar derhal durmalı’

Konuya ilişkin Yeşil Gazete’ye konuşan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş, “İnci kefali, diğer adıyla uçan balıklar, şehrin en önemli simgelerinden biridir. Bunun için tüm kesimlerin buna hassasiyetle yaklaşması gerekiyor. Van Gölü’ne havzadan doğru 111 dere, nehir suyu akmakta. Ve inci kefalinin üreme dönemi olan 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde bu dere yataklarına inci kefali milyarlarca yumurta bırakıyor. Dere yatakları yok edilirse suları farklı gerekçelerle kurutulursa inci kefali diye bir tür kalmayacak” dedi ve ekledi:

“Dünyada balıkların içinden göç ettiği başka bir şehir yok. Çalışmanın yapıldığı Akköprü Deresi bu balık türünün en önemli üreme alanlarından biridir. Bir taraftan av yasağı kapsamında kırsal mahallelerde denetimler yapılırken; diğer taraftan da kentin merkezinde kepçelerle kamyonlarla balığın üreme alına girilmiş çalışma yürütülüyor. DSİ burada bir skandala imza atmış bulunmakta.”

Dr. Akkuş, yapılan çalışmanın bir an önce durdurulmasını ve konuya ilişkin soruşturma açılması gerektiğini söyledi.

‘DSİ eliyle bir katliama imza atılmış DSİ suç işlemiştir’

DSİ eliyle yapılan çalışmanın bir balık katliamı olduğuna dikkat çeken Van Çevre Tarihi Eserleri Koruma Araştırma ve Geliştirme Derneği (ÇEV-DER) Ali Kalçık ise “ DSİ şunu çok iyi biliyor ki; şu dönem inci kefalinin üreme dönemi ve en önemli üreme alanı da göle doğru akan tatlı su taşıyan Akköprü Deresi gibi dere yataklarıdır. Bunu bilmesine rağmen bu dönemde bunu yapıyorsa bunda bir art niyet vardır ve suç işliyor bu durumda. DSİ öncelikle gitsin kendi sorumluluğunda olan ve çöp deryasına dönmüş olan Şamran Kanalı’nı temizlesin” diyerek yapılan çalışmaya tepki gösterdi.

You may also like

Comments

Comments are closed.