Akbelen DirenişiDoğa MücadelesiManşet

Limak, Adana’da ağaç katliyle devleti, üreticiyi zarara uğrattı: Ülkenin üzerine kabus gibi çöktü

0

Limak Holding‘in Muğla‘daki İkizköy mevkiinde iştiraklerinden YK Enerji‘ye ait linyit kömürü madeni için Akbelen Ormanı‘nda izinsiz ve hukuksuz ağaç katli gerçekleştirdiği sırada, Adana‘da iki ilçe arasındaki narenciye bahçelerini de yok ettiği, üstelik ihale bedelinin artması için gerekenden daha fazla alanda ağaç kestirdiği ortaya çıktı.

Avukat İsmail Hakkı Atal‘ın aktardığına göre, Devlet Su İşleri’nin (DSİ) taşeoron firması olarak Kozan ile İmamoğlu arasındaki sulama boru hattı işini üstlenen Limak Holding, İmamoğlu‘dan Kozan Kalesi‘ne kadar hat üzerinde yer alan on binlerce narenciye ağacını katletti.

2020 yılında başlayan süreçte holdingin Kozan ile İmamoğlu arasındaki sulama hattını döşemek ve yol yapmak için hattın gerektirdiği alandan daha fazla ağacı kestiğine dikkati çeken Atal, “Limak Holding on binlerce narenciye ağacını yok ettiği gibi, köylünün tarım arazisinin de elinden çıkmasına neden oldu” diye belirtti.

‘Köylüyü tehdit, Limak’ın şirket politikası haline geldi’

Av. Atal, DSİ’nin Kozan köylülerinin narenciye bahçelerine 2019 yılında kamulaştırma yaptığını, ancak 2022’de kamulaştırma bedeli olarak sadece bir yıllık meyve bedelini ödediğini kaydetti ve ekledi:

DSİ, sulama hattı ve yol işini de Limak Holding’e ihale ederek, işi ağaç yok etmek olan Limak Holding’in İmamoğlu’dan Kozan kalesine kadar hat üzerinde yer alan narenciye bahçelerini katletmesini sağladı.”

“Limak, ülkenin üzerine kabus gibi çöktü” diyen Atal, 2020’de holding yetkililerinin Kozan köylüsünü “ağaçları kendiniz kesmezseniz, kesim bedeli, kepçe-kamyon bedeli, saat ücreti, nakliye bedeli ödemek zorunda kalırsınız” diye de tehdit ederek birçok köylünün narenciye ağaçlarını kendisinin kesmesini sağladığını söyledi.

Atal, “Limak Holding’in şirket politikası haline getirdiği ‘köylüyü tehdit ederek ağaçları köylüye kestirme’ uygulamasını İkizköy‘e bağlı Işıkdere Mahallesi‘nde de yapmıştı” diye hatırlattı.

Limak Holding, devleti ve üreticiyi zarara uğrattı

Atal’ın müvekkili Memduh Targan, 2020 yılında Kozan ilçesi İdem köyü 342 parselde yer alan narenciye bahçesi ile 341 parsel arasında yer alan 350 ağacını sulama hattı projesi için Limak Holding’in zorlamasıyla kendisi kesti.

Daha sonra Limak Holding’in yolun ve sulama borusunun gerektirdiği alandan çok daha fazla yüzölçümü üzerinde gereksiz yere ağaç kestirdiğini, devleti ve üreticiyi zarara uğrattığını anladı.

Bu defa Limak Holding 2023 Temmuz ayında tekrar gelerek 342 ile 343 parsel arasında yol açacaklarını söyledi. Böyle bir yola ihtiyaç olmadığını bilen Targan’ın karşı çıkması üzerine Limak Holding bu defa kolluk kuvvetiyle gelerek ağaçları zorla kesti. 342 ile 343 parsel arasında 50 narenciye ağacı Limak Holding tarafından kesilen Memduh Targan’a herhangi bir kamulaştırma bedeli de ödenmedi.

Diğer yandan gerek ihtiyaç olmayan 342 ile 343 parsel arasındaki yoldan dolayı, gerekse de 341 ile 342 parseller arasında ihtiyaçtan daha fazla ağaç kesilerek taşeron firma Limak Holding’in faturası kabartıldı ve devlet zarara uğratıldı.

‘Devleti zarara uğratanlara karşı yasal süreç başlatacağız’

Durumu değerlendiren Av. İsmail Hakkı Atal, “Halkın zararına taşeron uygulamaların, devlet olanaklarının tamamının aktarıldığı sembol isim haline gelen Limak Holding İkizköy’de, Kozan’da, İskenderun’da her yerde karşımızda. Bu şirket ülkenin adeta kılcal damarlarına işlemiş durumda.”

Kozan’da da DSİ’nin ödeyeceği ihale faturasının kabarması için, sulama hattının gerektirdiği alandan daha fazla alanda ağaç kestirdiğini ve gereksiz yol yaptığını yerinde görüntülediğini ve belgelediğini ifade eden Atal, şunları söyledi:

“Kozan’da yapılan yol ve sulama hattı nedeniyle Devleti zarara uğratmaktan dolayı DSİ’deki sorumlular ve Limak Holding aleyhinde yasal süreçleri başlatacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.