Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Su hakkı için 72 örgüt bir araya geldi, Muğla Su İnisiyatifi kuruldu

0
Muğla Su İnisiyatifi

8 Kasım 2023’te Muğla genelinde 72 örgütün bir araya gelerek Devlet Su İşleri (DSİ) binası önünde yaptıkları ortak basın açıklaması ile başlayan sürecin sonunda, Muğla Su İnisiyatifi (MSİ) kuruldu.

Geçtiğimiz yaz Bodrum‘da yaşanan şiddetli susuzluk sonrasında, bölgede aktif olan sivil toplum örgütleri harekete geçmişti ve DSİ, yaşanan susuzluğun gerekçesi olarak termik santralleri işleten şirketlerle yapılan su tahsisi protokollerini göstermişti.

Sivil toplum örgütleri DSİ’nin Su Tahsisi Yönetmeliği‘ne göre öncelikle halkın içme ve kullanma suyu ihtiyaçlarını karşılaması gerekirken, baraj ve yeraltı sularını termik santrallere tahsis etmesini protesto etmiş ve bir basın açıklaması yapmıştı. Açıklamada DSİ’ye protokolleri iptal etmesi çağrısı yapılmış ve 456 yurttaş aynı taleple kuruma dilekçe vermişti. 

Uygulanmayan yargı kararları Muğla’yı susuz bıraktı: Su yaşamdır, kömürlü termik santral ölüm!
Bodrum’da kuraklık: Barajların dip seviye suları kullanılırsa ekolojik sistem zarar görür

Eyleme katılan örgütler Muğla genelinde su hakkına el konulmasına karşı tüm boyutları ile mücadele kararı almışlar ve örgütlenme çalışmalarına başlamıştı.  Örgütlenme çalışmaları tamamlandıktan sonra, 28 Aralık 2023 tarihli bir kuruluş bildirgesi yayımlandı.

MSİ’nin yayınladığı kuruluş bildirgesinde, suyun sadece bir yaşam kaynağı değil, aynı zamanda evrensel bir insan hakkı olarak tanınması gerektiği vurgulandı. 

Bildirgede, 1948’de İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi‘nin imzalandığı yıllarda suyun insan hakkı olarak tanınmasının düşünülmemiş olduğu, ancak son 60 yılda su kaynaklarının hızla azaldığı ve kirletildiği belirtiliyor​​.

Muğla Su İnisiyatifi

‘Tüm canlıların yaşam hakkını savunacağız’

Muğla Su İnisiyatifi, suyun ticarileştirilmesine karşı durarak, sürdürülebilir su yönetimi ve yerel halkın suya erişimini önceliklendirmeyi hedefliyor. 

Yayınlanan kuruluş bildirgesinde, Muğla genelinde su haklarının korunması için yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde iş birliği ve mücadeleye vurgu yapılıyor. MSİ, bölgenin su sorunlarına çözüm bulmak ve su kaynaklarını korumak için çalışmalarına devam edecek, bu süreçte yerel halkın ve tüm canlıların yaşam hakkını savunacak.

MSİ, Muğla ve çevresindeki su kaynaklarının korunması ve yönetimi konusunda bölgede yaşayanların sesini duyurmayı amaçlıyor. 

You may also like

Comments

Comments are closed.