2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİHayvan HaklarıManşet

Doğanın Çocukları, depremzede hayvanlar için belediyelere işbirliği çağrısı yaptı

0

Bir ekoloji aktivistleri topluluğu olan Doğanın Çocukları, 6 Şubatta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaşandığı illerdeki depremzede hayvanların yaşam koşulları için belediyelere açık çağrıda bulunarak “Hayvan dostlarımız ölmesin” dedi.

Topluluk, sosyal medya platformu Twitter üzerinden yaptığı açıklamada  “Deprem bölgesinde hayatta kalmaya çalışan tüm hayvanlar için bölgede mama ve su dağıtımının belediyeler tarafından üstlenilmesini talep ediyoruz” çağrısında bulundu.

Enkazlara iş makinelerinin girmesiyle birlikte moloz taşıma işlemi sırasında ve döküm alanlarında asbest gibi pek çok zararlı kimyasalların kamu sağlığını tehdit ettiği ve bölgedeki hayvanlarla birlikte bütün habitatı yaşanmaz kıldığı gerçeğiyle karşı karşıya kalındığını hatırlatan aktivistler, “Tüm bunlara karşı belediyelerin imkanlarını hayvanlar için de kullanması pek de zor değildir” ifadelerini kullandı.

‣ Hak örgütleri, depremden etkilenen hayvanlar için kolları sıvadı
‣ Gönüllüler, depremden etkilenen hayvanları yaşatmak için harekete geçti

‣ Depremzede hayvanlar için seferberlik: Deniz yıldızlarını denize fırlatmaya çalışıyoruz

‘Çöp araçları mama da bırakmalı’

Doğanın Çocukları, şehirdeki molozların kaldırılması sırasında açığa çıkan toza dikkat edilmesi ve enkazların sulanması gerektiğini vurguladı.

Belediyeye ait çöp araçlarının düzenli olarak mama da bırakmaları önerisinde bulunan aktivistler, enkazları sulayan tankerlerin bölgedeki hayvanlar için de su bırakması çağrısında bulundu.

Topluluk ayrıca 5199 sayılı kanun gereğince zoonotik kökenli salgın hastalıklara karşı önlemler alınması ve hayvanların takibinin yapılması gerektiğinin altını çizdi.

‣ BurHak’tan depremzede hayvanlar yararına dayanışma kermesi

‘Canlıların yaşamı için atılacak her adım çok değerli’

Önceliğin hayvanların doğrudan yaşam hak ve özgürlüklerinin tanınması olduğuna dikkati çeken Doğanın Çocukları, aşılama, besleme ve sağlık tedbirlerinin önemini vurguladı:

“Belediye, hayvanların, doğrudan yaşam haklarını ve özgürlüklerini tanıyıp aşılama ve besleme işlemlerini üstlenmeli. Zoonotik hastalıkların ve kimyasal zararlı maddelerin etrafa yayılmasıyla bölgedekilerin hastalanması tehdidine karşı önlemler almalıdır. Dolaylı yoldan da olsa canlıların yaşamı için atılacak her adım çok değerlidir.”

‣ Adıyaman’da deprem sokakta yaşayan hayvanları da vurdu

‘Belediyeler ve gönüllüler koordine olmalı’

Afetin yaşandığı dönem sonrasında hayvan özgürlüğü örgütlerinin aşırı borçlanmadan dolayı faaliyetlerini durdurma kararı aldığına yer veren topluluk, bu dönemde belediyelerin sahada bulunan gönüllülerle koordineli hareket etmesi gerektiğini açıkladı.

‣ Deprem bölgesinde hayvanlar tehlikede, fırsatçılar kapıda

Et ve Süt Kurumunun bölgedeki hayvanları doğrudan satın alıp katlederek depremzedelere ‘yardım ettiğini ve hayır işlediğini’ pazarlaması yanlıştır” diyen aktivistler, “Çözüm öldürmek değil yaşatmaktır. Bölgedeki inek, koyun, eşek, tavuk, hindi ve diğer canlıların bakımının sağlanması için köylüler desteklenmelidir” diyerek yetkililere çağrı yaptı.

You may also like

Comments

Comments are closed.