2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİHayvan HaklarıManşetTürkiye

Depremzede hayvanlar için seferberlik: Deniz yıldızlarını denize fırlatmaya çalışıyoruz

0

Video haber: Gürcan ÖZTÜRK

*

Maraş merkezli 7,7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem 10 ili yerle bir etti. Şimdiye dek, resmi olarak 24 bini aşkın kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı. Depremden etkilenen hayvanların sayısı ve halen enkaz altında olan ya da kaçıp kentlerin sokaklarına dağılan hayvanların durumu ise tam olarak bilinmiyor.

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) ve HAYSEV gibi hayvan hakları örgütleri, aktivistler ve hayvanseverler, bölgedeki depremzede hayvanlar için elinden geleni yapmalarına karşın, yardıma ihtiyacı olan çok sayıda hayvan bulunuyor.

HAYTAP başta Hatay olmak üzere dört ilde yaşam evleri ve hayvanlar için sahra hastaneleri kurdu. Burada gönüllü veterinerler ve aktivistler sokakta kalan ve yaralı kurtarılan hayvanlar için gece gündüz çalışıyor.

HAYTAP İskenderun‘dan Mehmet Gürkan Tığoğlu, Yeşil Gazete‘ye bölgede yaptıkları çalışmaları anlattı:

“İskenderun’da kurduğumuz sahra hastanesi sayesinde belki binden fazla cana şu ana kadar deva olduk. Bunlar sadece kedi köpek değil gibi evcil hayvanlar değil, muhabbet kuşları, güvercinler, akvaryumdan kurtardığımız balıklar ve aklınıza gelmeyen envai çeşit hayvanı kurtarmaya ve güven altına almaya çalışıyoruz.”

Sadece insanların değil, hayvanların da yaşama hakkını korumaya çalıştıklarını ve tamamen enkaz haline gelmiş bir şehri devralmaya çalıştıklarını söyleyen Tığoğlu, “Şu anda üç-dört ilimizde bir sahra hastanesi kuruluyor. Hepsine yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Kurduğumuz yaşam evlerimizle geniş çaplı bir çalışma gerçekleştirmeye çalışıyoruz” dedi.

Enkazlar kaldırıldıktan sonra bu canlıların hepsinin yalnız kalacağını hatırlatan Tığoğlu, “Evlerini terk eden insanlar var, vefat eden var. Hepsine yetişmeye çalışıyoruz ama yetişemesek de yaşam evlerimizle en azından deniz yıldızları denize fırlatmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

HAYTAP’ın sosyal medya adreslerinden deprem illerindeki hayvanlarınız için destek isteyebilir, destek olabilir ihbarda bulunabilirsiniz.

You may also like

Comments

Comments are closed.