Dink Davasında Türkiye'ye Mahkumiyet Yolda

AİHM, Hrant Dink davasıyla ilgili kararını 14 Eylül’de açıklayacak. Davalı Türkiye devleti ile davacı Dink ailesi arasında dostane çözüme gidilmeyen davada devletin mahkum olması bekleniyor.

Dışişleri Bakanlığı’nın, Hrant Dink’in yazdıklarının bir neo-nazi liderinin görüşlerine benzetildiği, “skandal” olarak nitelenen ve büyük tepki toplayan savunmasının basına yansımasının ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu davacı ve davalı taraflar arasında bir dostane çözüme gidilebileceğini söylemişti.

Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin Bianet’e yaptığı açıklamada hükümetin savunmasını geri çekip dostane çözüm yoluna gideceği haberlerini “savunma sistemindeki yanlış yaklaşımın değişmesi yolunda iyi bir başlangıç” olarak nitelendirmiş, ancak “Ancak Dink ailesinin uzlaşma yoluna gideceğini sanmıyorum” demişti.

NTV’ye konuşan Bakan Davutoğlu’nun, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetiyle karşılıklı bir inatlaşma pozisyonunda olmamaları icap eder… Daha pozitif bir yaklaşım beklenirdi” sözleriyle Dink ailesinin dostane çözüm hususunda pozitif yaklaşım göstermediğini ima etmesi de tepki çekmişti.

BDP Şırnak Milletvekili, avukat Hasip Kaplan da hükümetin AİHM’deki Büyük Daire’ye başvurması, Hrant Dink’i koruyamadığını resmen beyan etmesi, güvenlik zaafını kabullenmesi gerektiğini söylemişti.

AİHM İç Tüzüğü uyarınca, tarafların AİHM kararlarının açıklanmasından sonraki üç ay içinde Büyük Daire’ye itiraz etme hakları bulunuyor. Dosyaya ilişkin hukuki süreç, Büyük Daire nihai kararını açıklayana kadar tamamlanmış sayılmıyor. Büyük Daire’nin hükmüyse nihai karar sayılıyor.

Kaplan, hükümetin Büyük Daire nezdinde mahkumiyet kararına itiraz edip güvenlik zaafını itiraf etmesini ve hatasını telafi etmek için gerekli adımları atacağına dair taahhütte bulunmasını öneriyor.

AİHM’de görülen dava, gazeteci Hrant Dink’in “Türklüğe hakaret” suçlamasıyla mahkûm edilmesiyle ilgili mahkemeye açılan davanın, Dink’in ölümünün ardından ailesinin ‘yaşama hakkının ihlali’ gerekçesiyle yaptığı başvuru ile birleştirilmesi sonucu mevcut biçimini almıştı. (Ntv)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırma koalisyonuna üç ülke daha katıldı

Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve Kolombiya'nın katılmasıyla 'Sübvansiyonlar Dahil Fosil Yakıt Teşviklerinin Aşamalı Olarak Kaldırılması Uluslararası Koalisyonu'na üye ülke sayısı 16'ya yükseldi.

[COP29] Birleşik Krallık 2035 hedefini açıkladı: Emisyonlarda yüzde 81 azaltım

Birleşik Krallık Başbakanı Steimer COP29'da ülkesinin karbon emisyonlarını yüzde 81 oranında azaltma yönünde iddialı hedefini açıkladı. İklim kampanyacıları memnun ama temkinli.

Kazdağları, yeniçeriler, madenler: Enter! – Gizem Kastamonulu

Cengiz Holding, hukuku da yanına alarak bakır madeni için Kazdağları'nda ağaç kıyımına başladı. Bu talanı durdurmak için Kirazlı'daki sesi yeniden yükseltmekten başka çaremiz yok.

Prof. Sarı’dan uyarı: Marmara Denizi’nde müsilaj geri döndü

Marmara Denizi'nde 10 metre derinlikten itibaren yeniden müsilaj oluşumu görülmeye başlandığını duyuran Prof. Mustafa Sarı, acilen etkin uygulanmayan Eylem Planı'nın hayata geçirilmesini istedi.

Muğla’da üç gün süren yangınların ardından: Bin hektara yakın alan kül oldu

Muğla'da 17 Ekim'de başlayan ve ancak 4. gün kontrol altına alınabilen yangında zeytinlikler, ormanlık ve tarım alanlarından oluşan yaklaşık bin hektarlık alan kül oldu.

EN ÇOK OKUNANLAR