İnsan HaklarıManşet

Hrant Dink, vurulduğu yerde anıldı: ‘Faşizme inat, kardeşimsin!’

0
Hrant Dink
Fotoğraf: İlker Eray / DepoPhotos

Agos gazetesinin kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, katledilişinin 17’nci yılında, vurulduğu yerde anıldı. İstanbul, Şişli’deki Sebat Apartmanı‘nda bulunan eski Agos bürosu önünde yapılan anmaya yoğun katılım gerçekleşti. 

Agos’un haberine göre bu yılki anma konuşmasını Hrant Dink’in arkadaşlarından Yazar ve Gazeteci Oya Baydar yaptı. Anmada ayrıca Gezi davası tutuklularından, Hrant’ın Arkadaşları İnisiyatifi üyesi Çiğdem Mater‘in cezaevinden gönderdiği mesaj da okundu.

Oya Baydar, konuşmasında Rakel Dink’in “bir bebekten bir katil yaratan karanlık” sözünü hatırlatarak, “Bu karanlık, Türkiye’nin vicdanını katletti. Evet, Hrant bu ülkenin dertlerinin, acılarının hem taşıyıcısı hem de ezilen insanlarının, acılı halklarının  dermanı ve vicdanıydı” dedi.

Hrant Dink

Rakel Dink ve Oya Baydar. Fotoğraf: Agos

Baydar, sözlerini “17 yıl önce bugün, bu saatlerde seni ülkenden, ailenden, dostlarından, toprağından, bizlerden ayırdılar Ahparig! Sana, “Bu topraklarda gözünüz var” diye saldıranlara verdiğin cevabı hatırlıyorum: ‘Bizim bu topraklarda gözümüz var, çünkü köklerimiz  burada. Ama merak etmeyin, bu toprakları alıp gitmek için değil bu toprakların dibine girmek için,’ demiştin. Sen, bu toprakların en has, en değerli, yüz akı evlatlarından biri, şimdi köklerinin derinlerinde olduğu bu topraklarda yatıyorsun” diyerek sürdürdü ve şunları dile getirdi:

“Ülkenin bütün insanları, bütün halkları: Türk, Kürt, Ermeni, Rum, Yahudi, Laz, Çerkes, Arap, Ezidî, Süryani; hepimizin kökleri toprağımızın derinliklerinde birbirine karışıyor, birbiriyle sarmaşıyor. İşte bu yüzden, ırkçılara, faşistlere, bizleri ayırıp birbirimize düşman etmeye çalışanlara inat, her yıl burada buluşuyoruz. Her yıl ‘Faşizme inat, kardeşimsin Hrant!’ diye haykırıyoruz. Hepimiz Ermeni oluyoruz.  Hafızayı diri tutmak, unutmamak, unutturmamak için. Ama asıl, bu topraklar üzerinde eşit ve özgür insanlar olarak beraber yaşama arzunu senin vasiyetin kabul ettiğimiz için.”

Oya Baydar konuşmasını, “Selam seninle aynı değerleri paylaşanlara, selam bu değerleri cesaretle, gerekirse canları pahasına savunmaya ant içenlere. Selam bu değerleri savundukları için zindanlarda, sürgünlerde bedel ödeyenlere. Adlarını tek tek sayabilmem mümkün değil; Selahattin Demirtaş‘ın, Osman Kavala‘nın, Gültan Kışanak‘ın simgeleşmiş şahıslarında, onların tümünü de senin adına selamlıyorum” diyerek tamamladı.

Hrant Dink

Fotoğraf: İlker Eray / DepoPhotos

Hrant Dink’in katili Ogün Samast tahliye edildi: Katil ‘iyi halli’ bulunmuş
Ogün Samast adını değiştirmek için başvuru yaptı

‘Hrant Dink cinayetinin arkasındaki karanlığı aramaktan vazgeçmiyoruz!’

Gezi davası tutuklularından, Hrant’ın Arkadaşları İnisiyatifi üyesi Çiğdem Mater’in Bakırköy Cezaevi‘nden gönderdiği mesaj ise Cumartesi Anneleri/İnsanları‘ndan Besna Tosun tarafından okundu.

Mater’in mesajında, “Ne Hrant Dink cinayetinin arkasındaki karanlığı aramaktan vazgeçeceğiz ne de adalet talebimizden. 19 Ocak 2007’de Sebat Apartmanı’nın önünde işlenen cinayet, o ‘ana’ ait değildir, biliyoruz. Ardında 100 yılın, önünde 17 yılın hukuksuzluğunu taşır. İçeride de, dışarıda da katilleri, ‘öldür’ diyenleri biliyoruz, tanıyoruz. Yeni değiller, ne yazık ki eskimiyorlar da… Ne güzel ki, bizler de azalmıyoruz!” ifadeleri yer aldı.

Anmaya geniş bir kalabalığın yanısıra DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ünal Çeviköz, TİP Milletvekili Ahmet Şık ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve siyasetçiler katıldı.

Tahliye edilen Hrant Dink’in katili için hazırlanan yeni iddianamenin zaman aşımı dolmuş!

 

You may also like

Comments

Comments are closed.