ManşetTürkiye

Ogün Samast için yeni iddianame kabul edildi

0

İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i öldüren Ogün Samast hakkında, tahliye edilmesinin ardından hazırlanan iddianameyi kabul etti.

Samast, ‘Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ suçlamasıyla, yedi yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.

Mahkeme, ilk duruşma günü olaraksa 26 Aralık’ı belirledi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Arat, Delal, Hasrof, Rahil Dink ve Sera Dink Nazarıan müşteki olarak yer aldı. İddianamede İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin suç duyurusunda bulunduğuna vurgu yapıldı, Samast’ın, Yasin Hayal ve Erhan Tuncel‘i anlattığı 2014’teki savcılık ifadesine de yer verildi.

Dink Ailesi avukatlarından Hülya Deveci, Samast’a yönelik suçlamanın zamanaşımı süresinin 22,5 yıl olduğu ancak cinayet tarihinde çocuk olması nedeniyle sürenin 3’te 2’sinin (15 yıl) uygulanması gerektiğini söylemişti. Deveci bu nedenle hukuki olarak Samast’ın yargılamayacağını belirtmişti. 

Ne olmuştu?

19 Ocak 2007’de Hrant Dink’i gazetesinin önünde katleden Ogün Samast, cinayet tarihinde 17 yaşında olduğu için  çocuk mahkemesinde yargılandı ve 22 yıl 10 hapis cezasına çarptırıldı.

16 yıl sonra 15 Kasım 2023’te tutulduğu Bolu F Tipi Cezaevinden tahliye edildi. Tahliyenin hemen ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ‘silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte silahlı terör örgütü adına suç işlemek’ten Samast hakkında yeni bir iddianame hazırladı.

İddianamede ‘suça sürüklenen çocuk’ olarak yer alan Samast hakkında ‘FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyesi olduğuna ilişkin somut delil elde edilemediği’ belirtilen iddianamede, bir kısım delillerin ‘FETÖ’nün yönetici ve üyeleriyle belli bir irtibatının olduğunu gösterdiği, bu irtibatla şüpheliler Tuncay Uzundal, Zeynel Abidin Yavuz, Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender‘le birlikte Samast’ın cinayetle ilgili ”FETÖ’nün çıkar ve amaçları doğrultusunda hareket ettiğini ortaya koyduğu’ anlatıldı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.