İnsan HaklarıManşetTürkiye

Tahliye edilen Hrant Dink’in katili için hazırlanan yeni iddianamenin zaman aşımı dolmuş!

0

Hrant Dink‘in tahliye edilen katili Ogün Samast ile ilgili, tahliyesinin ardından hazırlanan yeni iddianame için “çok geç” değerlendirmesi geldi.

Dink ailesinin avukatlarından Hülya Deveci, yeni iddianamenin TCK 314/2 maddesindeki suçlamayı öngördüğünü, bu maddenin olağanüstü dava zaman aşımının 22,5 yıl olduğunu hatırlattı.

Agos’un aktardığına göre Deveci, suç işlendiğinde Samast 18 yaşından küçük olduğundan bu sürenin 3/2’sinin uygulanacağını, bu durumda da 19 Ocak 2022’de zaman aşımının dolduğunu ifade etti, “Çok önceden hazırlanmalıydı” dedi.

Samast 16 yılın ardından tahliye edilmişti

Cinayetin faili Ogün Samast, cezasının 16 yıl 10 aylık bölümünü doldurmasının ardından geçtiğimiz çarşamba günü tahliye edilmişti. Tahliyenin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan yeni bir iddianameyle Samast için “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçundan 7 yıl 6 aydan 12 yıla kadar hapis cezası istendi.

Başsavcılık Samast’ın cinayet tarihinde 17 yaşında olması nedeniyle iddianameyi İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

Samast için Yargıtay’da bekleyen bir dosya daha bulunuyor. Ogün Samast örgüt üyeliğinden hüküm giymemişti.  Dink Ailesi avukatları 2013 yılında karara bu yönden itiraz etmiş; Yargıtay da kararı bozarak “örgüt üyeliği” suçlaması getirilmesini talep etmişti. Sonrasında Yerel Mahkeme, Samast’a örgüt üyeliği cezası da verdi. Ancak bu, basit üyeliği tarif eden 220. madde  kapsamında oldu. Yargıtay da bu hükmü zaman aşımı kapsamında değerlendirdi. Böylece Samast örgüt üyeliğinden ek bir ceza almadı.

Dink ailesinin avukatları ise hükmün “Silahlı terör örgütü üyeliği” ve “Anayasa’yı zorla değiştirme” maddelerine göre yani 314. maddeye göre verilmesini talep etmişti. Eğer Samast 2020 yılı öncesinde bu maddeden kesin olarak hüküm giyseydi daha uzun süre cezaevinde kalacaktı.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.