Doğa MücadelesiEditörün SeçtikleriEkolojiManşetVideo

Dikmece’ye ‘resmi zevat çıkarması’nda sorular cevapsız kaldı

0

6 Şubat depremlerinde büyük hasar gören Hatay’ın Antakya ilçesine bağlık Dikmece Köyü’nü bugün Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı, Hatay Valisi, Antakya Belediye Başkanı ve TOKİ yetkilileri ziyaret etti. 

Dikmecelilere ait zeytinlikler ve tarım arazileriyle köy çevresi depremin ardından “rezerv bölge” ilan edilmiş ve çıkarılan “acele kamulaştırma” kararlarıyla apar topar tarım arazilerinde inşaat başlamıştı. Karara karşı 31 Temmuz’dan beri direnen köylülerin açtığı davada çıkan “yürütmeyi durdurma” kararı da inşaata engel olamamıştı. 

Dikmeceliler Bakanlık ve TOKİ’ye toplu dava açtı
Özel, direnişin 112’nci gününde Dikmece’de: Mahkeme ‘dur’ deyince durulmuyorsa düzen kalmaz
Mahkeme Dikmece’de bakanlık ve TOKİ’nin itirazını reddetti: Yürütmenin durdurulmasına devam…

Köylülerin daveti üzerine bu sabah bölgeye giden yetkililer, vatandaşların sorularını yanıtsız bırakarak Dikmece’den ayrıldı. 

Dikmece muhtarının daveti üzerine bölgeye gelen yetkililer, köy meydanında vatandaşlarla buluştu. Dikmece Köyü’nden Selver Büyükkeleş, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada sorular sormaya başladıklarında durdurulduklarını, özellikle kadınların sözünün kesildiğini ifade etti.

Dikmece için duruşma günü belli oldu: Zeytinliklerin akıbeti ne olacak?
Dikmece’de TOKİ inşaatı için jandarma ablukası: Köylüler direnişte!
Dikmece

Dikmece’de yapımına başlanan TOKİ konutları.

Dava da sürüyor, inşaat da… 

Şu anda devam eden mahkeme sürecini hatırlatan köylülerin hazine arazisi ile ilgili soruları da yanıtsız bıraktığını ifade eden Büyükkeleş, şunları anlattı: 

“Elimizde mahkeme kararı var ve bu karara uygun etütler hala yapılmıyor. Bununla ilgili soru sormak istediğimizde de durdurulduk. Dikmece’nin 2-3 kilometre yukarısında zeytinlik ve tarım arazisi bulunmayan hazine arazileri var, neden bu projeler hazine arazisinde değil de burada yapılmak isteniyor? Bu sorularımıza cevap alamadık.”

Dikmeceli köylüler, yetkililerin “Bakanlık konuyla ilgilenecek” şeklinde cevaplar vererek kendilerini geçiştirdiğini ifade ettiler.

Dikmece’deki arazilerin kamulaştırılması ve bölgeye TOKİ evleri yapılmasına ilişkin açılan davanın bir sonraki duruşması, 2 Ocak 2024’te görülecek.

You may also like

Comments

Comments are closed.