Doğa MücadelesiEkolojiManşetVideo

Dikmece’de TOKİ inşaatı için jandarma ablukası: Köylüler direnişte!

0

Hatay‘ın Dikmece ilçesinde, tarım arazilerinin ve zeytinliklerin bulunduğu alanda ‘acele kamulaştırma’ kararı ile Toplu Konut İdaresi (TOKİ) konutları yapılmasına karşı çıkan bölge halkı, bugün (27 Aralık) sabah saatlerinde bölgeye jandarmanın ve iş makinalarının gelerek çalışma yapmak istemesi üzerine bölgede yeniden toplandı.

11 ili yerle bir eden 6 Şubat depremlerinde en büyük hasarı gören Antakya‘da deprem konutları yapmak için seçilen bölgelerden biri de bir Alevi köyü olan Dikmece’ydi. Tarım arazilerinin, zeytinliklerin imara açılması nedeniyle Dikmeceliler aylardır direniyor. İmar çalışmalarıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı da çıkarıldı.

Jandarmanın ve TOKİ yetkililerinin yeniden çalışmaya başlamak için bölge muhtarlarını ikna etmeye çalışmasına rağmen, kamulaştırma kararına direnen çevre halkı mücadelesinden vazgeçmiyor. Bu sabah iş makinaları ile beraber çok sayıda jandarmanın da bölgeye gelmesiyle, gönüllüler makinaların önünde durarak oturma eylemini sürdürmek için yeniden bölgede toplandı.

Dikmece gönüllülerinden Hasan Özgül, Yeşil Gazete‘ye yaptığı açıklamada sabah saatlerinden beri halkın direnmeye devam ettiğini, jandarmaya ve TOKİ yetkililerine geçit vermediğini ifade etti. Gönüllülerin Baro ile görüşme yapacağını açıklayan Özgül, tüm hukuki haklarını sonuna kadar kullanacaklarını söyledi.

Dikmece halkı gönüllülerinden Meryem Kutlu ise, iş makinalarının yaşam alanlarının tam ortasına geldiğini, şirket yetkililerinden alınan bilgilere göre bölgede birkaç evin de yıkılması gerekeceğini ifade etti: “Bölgede sağlam kalan tek okulumuza, Dikmece Ortaokulu‘na ve bölge halkının evlerine çok yakın bir yerde inşaat çalışmalarına başlamak istiyorlar. Girdikleri etap zeytinlikleri de kapsıyor. Burada inşaata başlarlarsa, Dikmece diye bir yer kalmayacak.”

Dikmeceliler Bakanlık ve TOKİ’ye toplu dava açtı
Mahkeme, Dikmece’de yapılmak istenen TOKİ projesine yürütmeyi durdurma kararı verdi
Mahkeme Dikmece’de bakanlık ve TOKİ’nin itirazını reddetti: Yürütmenin durdurulmasına devam…
Dikmece için duruşma günü belli oldu: Zeytinliklerin akıbeti ne olacak?

Hatay Dikmece’de ne olmuştu?

Tarım arazileri ve zeytinlikler üzerine yapılması planlanan TOKİ konutları projesine karşı çıkan bölge halkı, konuyu yargıya taşımıştı. 

Antakya merkeze 10 kilometre mesafedeki Gülderen ve Dikmece, dağlık arazi yapısı nedeniyle yapılaşma için tercih edilse de bölgede zeytinlikler başta olmak üzere tarım arazileri bulunuyor.

Gülderen’de 61 parsel 14 Nisan 2023 tarihli Cumhurbaşkanı kararı ile kamulaştırılırken, TOKİ’nin Dikmece ihalesini alan Sarıdağ İnşaat şirketi de nisan ayı sonunda bölgedeki çalışmalarına başladı. İhaleye göre, bölgede 1415 adet konut inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi yapılacaktı.

Dikmece halkı acele kamulaştırılan zeytinlik ve tarım arazilerini korumak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ’ye dava açmıştı. Kamulaştırmada herhangi bir kamu yararının gözetilmediğini dile getiren Dikmece halkı, usulsüz kararla birçok kanun maddesinin de ihlal edildiğine dikkat çekiyor. Davanın bir sonraki duruşması 2 Ocak’ta görülecek.

Alın terinin üzerinde konutlar yükselirken: Dikmeceliler direniyor

 

You may also like

Comments

Comments are closed.