EkolojiHafta SonuHaftasonuManşet

Dicle’ye ‘Büyük Atlayış’ için Hasankeyf’e çağrı

0

Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi, Hasankeyf ve Dicle Vadisi’nde devam eden yıkıma ‘dur’ demek için 14 Temmuz günü herkesi Hasankeyf’te Dicle Nehri’ne atlamaya çağırıyor.

Temmuzun her ikinci pazarı Avrupa’nın ve dünyanın bir çok yerinde akarsuların savunulması için insanların ‘Büyük Atlayış’ adı altında etkinlikler düzenlediğini ve topluca akarsulara girdiklerini anlatan aktivistler, “Dicle Nehri Vadisi bütün canlıları ve kültürüyle Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Projesi sonucu yok olmayla karşı karşıyadır. Bu yıkıma karşı dur demek için bu yılın ikinci pazarı olan 14 Temmuz 2019 günü herkesi Hasankeyf’e bizimle birlikte Dicle Nehri’ne girmeye ve atlamaya çağırıyoruz” dedi.

Yayımlanan ortak bildiride şu ifadeler kullanıldı:

“Ortadoğu’nun en önemli nehirlerinden biri olan Dicle ve 12 bin yıldır aralıksız insanlara mekan olmuş ve neolitik çağdan kalma antik kent Hasankeyf’i savunmazsak suni bir gölde boğacaklar. Birkaç şirketin daha fazla para kazanması uğruna ve hükümetin tahakküm politikalarını geliştirmesi için coğrafyamızın kalbini söküp atmak istiyorlar. Ilısu Projesi tamamlanması halinde, en çok yaşam kaynakları doğrudan ellerinden alınacak 80 bin insan etkilenecektir. Bu projenin etkileri Dicle Nehri’nin bulunduğu tüm bölgede yaşayan milyonlarca insanlara da olumsuz etkileri olacaktır. Bu milyonlarca insan arasında Irak sınırları içinde yaşayanlar da vardır.

Hükümet tarafından 10 Haziran 2019 tarihinde Ilısu Barajı’nda suyun tutulacağı açıklanmışsa da, su tutmadığı ortaya çıktı. Başlıca nedeni 7 ve 8 Haziran’da 3’üncü Hasankeyf Küresel Eylem günlerinde yükselen toplumsal tepkidir. Bu tepki her geçen gün sanatçı, STK ve aktivistler tarafından yayılmaktadır. Bu tepkilerin Ilısu Baraj Projesi durduruluncaya kadar dinmemesi gerektiğine inanıyoruz. 14 Temmuz Büyük Atlayış etkinlikleri bu toplumsal tepki ve mücadelenin önemli bir ayağı olacağını düşünüyoruz.”

14 Temmuz günü saat 13.00’de hep birlikte Hasankeyf’in tam karşısında halen büyük oranda özgür akan Dicle nehrine girerek Ilısu Barajı’nın durdurulmasını talep edeceklerini belirten aktivistler, herkesi protesto eylemine davet etti: “Hasankeyf’te son yazı yaşamamak ve Allianoi gibi yok olmasını engellemek için herkesin mutlaka yapacağı bir şey vardır.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.