İklim KriziManşetTürkiye

Marmara ve Muğla sıcak dalgasının etkisi altına giriyor

0

Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü İstanbul Bölge Tahmin Erken Uyarı Merkezi, bugün (11 Temmuz) itibariyle bölgenin Trakya‘dan başlayarak bir sıcak dalgasının etkisine gireceği belirtildi.

Yapılan açıklamada, hava sıcaklıklarının hissedilir derecede artarak mevsim normallerinin üzerine çıkacağı uyarısı yapıldı. Sıcak dalgasının 11 Temmuz öğle saatinden başlayarak beş gün etkili olacağı ve 16 Temmuz saat 16.00’a kadar süreceği tahmini paylaşıldı.

Merkez, sıcaklıkların mevsim normallerinin yaklaşık 5-10 derece üzerinde seyredeceğini ve sıcaklıkların hafta ortasında artmasının beklendiğini kaydederek, oluşması muhtemel risklerden birinin güneş çarpması olduğunu vurguladı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Yapılan son değerlendirmelere göre, 11 Temmuz 2023 salı günü Trakya’dan başlayarak bölgemizin sıcak hava dalgasının etkisine gireceği tahmin ediliyor. Hafta ortasından itibaren sıcaklıkların bölgemiz genelinde mevsim normallerinin 5-10 derece üzerine çıkması bekleniyor.

Buna göre önümüzdeki günlerde Marmara Bölgesi‘ndeki illerde beklenen sıcaklıklar şöyle:

  • İstanbul: 32-36
  • Edirne: 37-41
  • Kırklareli: 35-39
  • Tekirdağ: 32-35
  • Kocaeli: 33-38
  • Sakarya: 33-36
  • Yalova: 31-33

Sıcak dalgası nedeniyle bölgede yaşayan kronik rahatsızlığı olan kişilerin yanı sıra hasta ve yaşlıların da öğle saatlerinde dikkatli olmaları yönünde uyarı yapıldı.

‣ Sıcak dalgaları İstanbul’da 4 bin 281 fazladan ölüme neden oldu
‣ Sıcak dalgaları dünyayı kavurmaya devam ediyor: On milyonlarca insanın yaşamı tehlikede

Valilik: Sıcak çarpmalarına dikkat

İstanbul Valiliği de bir açıklama yayımlayarak 11 Temmuz’dan itibaren etkili olacak sıcak dalgasına karşı uyardı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü‘ne dayandırılan açıklamada “Meteorolojik verilere göre; yarından (11 Temmuz) itibaren bölgemizin sıcak hava dalgasının etkisine girmesi, hafta ortasından itibaren ise sıcaklıkların mevsim normallerinin 5-10 derece üzerine çıkması bekleniyor. Sıcak çarpmasına karşı dikkatli olunmalıdır” denildi.

Valilik, sosyal medya platformu Twitter üzerinde yaptığı paylaşımda sıcak çarpmalarına karşı dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi.

‣ Araştırma: Hayal dahi edemeyeceğimiz sıcak dalgalarına karşı hazırlık yapmalıyız

Muğla da sıcak dalgasının etkisi altına girecek

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi tarafından yapılan uyarıda ise Muğla bölgesinde sıcak dalgası nedeniyle sıcaklıkların 36-40 derece civarında seyredeceği ifade edildi.

‣ El Niño zamanı geliyor: Benzeri görülmemiş sıcak dalgaları görülebilir

Sıcak dalgaları iklim krizinden mi kaynaklanıyor?

Fosil yakıt kullanımı gibi insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim krizi, sıcak dalgası adı verilen hava olaylarının meydana gelme ihtimalinin yanı sıra sıklığı ve şiddetini de artırıcı bir rol oynuyor.

Dünyanın birçok yerinde meydana gelen sıcak dalgaları her yıl binlerce insanın ölümüne yol açıyor.

‣ Hayvan dostlarımızı aşırı sıcaklardan nasıl koruruz?

Aşırı sıcaklar iklim kriziyle mi ilgili?

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.