Datça’da çocuklar doğa kaşifi

Fotoğraf: DAÇEV "Amaç; 5 duyumuzu kullandığımız basit egzersizler ve oyunlar  ile çocuklarımıza doğa sevgisi aşılamak"
Fotoğraf: DAÇEV
“Amaç; 5 duyumuzu kullandığımız basit egzersizler ve oyunlar ile çocuklarımıza doğa sevgisi aşılamak”

“Doğa Çantam, Doğa Kaşifi Eğitim Programı” Datça Çevre Derneği’nin (DAÇEV) Datça’da 8-9 yaş grubundaki çocuklara yönelik 9 yıldır kesintisiz  olarak sürdürdüğü bir doğa eğitimi programı.  Programı Doğa Derneği, İngiltere Kraliyet Kuşları Koruma Derneği’nin çocuklara yönelik çevre eğitimi programını temel alarak geliştirmiş ve 2006 yılında uygulaması için DAÇEV’e hediye etmiş.

Programa, ilkokul ikinci sınıf öğrencilerini olmak üzere 9 yılda yaklaşık 2000 çocuk katıldı. Bu da bugün Datça’da 18 yaşına gelmiş tüm çocuk ve gençlerin bu eğitimi almış olması demek.

Program, 5 temel amaç üzerine kurulu:

  • Doğa ve doğa sorunlarına karşı farkındalık ve duyarlılık yaratmak
  • Doğa ve doğanın işleyişi ile ilgili temel bilgi ve anlayışı geliştirmek
  • Doğa karşı olumlu davranış ve değerlerin gelişmesini sağlamak
  • Doğayla ilgili sorunları tanıma, araştırma ve çözme ilgili temel beceleri vermek
  • Doğayla ilgili çalışmalara aktif katılımı sağlamak
Fotoğraf: DAÇEV Program 90 dakikalık bir saha çalışmasından oluşuyor
Fotoğraf: DAÇEV
Program 90 dakikalık bir saha çalışmasından oluşuyor

Doğa Çantam programı boyunca çocuklar duyularını kullanarak doğayı tanıyor, canlı çeşitliliğini farkediyor, canlıların beslemek, barınmak ve saklanmak için bazı özel yaşam alanlarına ihtiyaç duyduğunu anlıyor. Bu programla, çocukların canlıların ve yaşam alanlarının korunmasına yardım etmeleri ve koruma isteklerini geliştirmeleri amaçlanıyor.

Programda DAÇEV tarafından eğitilmiş sahaya hakim eğitmenler yer alırken, program süresince saha emniyetini ve iletişimi sağlayan gözetmen ile sağlık görevlisi de bulunuyor. Mayıs ayında 3 farklı ilkokulun tüm 2. sınıf öğrencilerini kapsayan program 90 dakikalık bir saha çalışmasından oluşuyor.

(Yeşil Gazete)

Özlem Katısöz
Özlem Katısöz

ODTÜ’de şehir planlama okudu. Üzerine bölge planlamada yüksek lisansa başlamıştı ki bu işlerin yurt dışında daha kolay olacağına karar verip İngiltere’ye gitti ve Yerel Kalkınma ile ilgili çalıştı. Bu sırada aldığı Sürdürülebilirlik dersi hayatının geri kalanı için ilham kaynağı oldu ve doğa koruma, çevre ile ilgili işlerde çalışmaya karar verdi. 2013’ten beri Yeşil Gazete için gönüllü çevirmenlik ve gönüllü muhabirlik yapıyor. Kalkınma, kentleşme, kurumsal sosyal sorumluluk, kadın meselesi, doğa koruma konularında okumayı, yazmayı seviyor

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Geri dönüşümün davranışsal ekonomisi-2

Türkiye’nin atık yönetim karnesi ciddi anlamda endişe verici. Henüz kendi atıklarımızla ne yapacağımızı yönetemiyorken, Avrupa’nın atıklarının yarısının ülkemize gönderilmesi bu endişeyi daha da derinleştiriyor.

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

[Bir şarkının hikayesi] San Francisco/ Scott McKenzie

Scott McKenzie’nin Hippi kültürünü konu alan 'San Francisco (Saçınıza Çiçek Taktığınızdan Emin Olun)' şarkısı, Beatles’ın 'All You Need is Love'ı ile beraber, 'Summer of Love'ın belirleyici şarkılarından biri olarak kabul edilir.

Yandı Çukurova yandı

Türkiye’de tarımın geldiği yer içler acısı. Ülkenin dört bir yanındaki çiftçiler isyan halinde. Diğer taraftan en fazla artış gıda fiyatlarında. Dikkate alınması gereken ciddi bir dengesizlik var.

EN ÇOK OKUNANLAR