Kültür-SanatManşetTürkiye

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Benim oradaki hitabımın muhatabı Sezen Aksu değildir

0

Milli Beka Hareketi Genel Başkanı Murat Şahin‘in Twitter’da Sezen Aksu‘yu “Şahane Bir Şey Yaşamak” adlı şarkısı nedeniyle hedef göstermesiyle başlayan süreç MHP lideri Devlet Bahçeli, ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın isim vermeden “Dilini koparırız” açıklamalarıyla devam etmişti. Aksu hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün NTV-Star TV ortak yayınında Sezen Aksu ile ilgili yeni bir açıklama yaparak, “Benim oradaki hitabımın muhatabı Sezen Aksu değildir” dedi. Cumhurbaşkanı şöyle konuştu:

“Burada çok açık net bir gerçeği ortaya koymakta fayda var. Benim oradaki hitabımın muhatabı Sezen Aksu değildir. Sezen Aksu Türk müziğinin önemli bir ismidir eyvallah. Şarkılarıyla insanımızın duygularına tercüman olmuş bir sanatçımızdır bu başka bir şey bunu kenara koyalım. Ama diğer taraftan ben ülkenin cumhurbaşkanı olarak insanımızın hangi inançtan olursa olsun dini değerlerine yani kutsalına laf edilmesine müsaade etmem. Kaldıki burada sadece Hz. Adem‘le Havva validemiz değil aynı zamanda burada Meryem validemize burada hakaret var. Benim insanımızın kutsalına yönelik hassas bir duruşum var bunu da herkes bilir. Dilini koparma ifadesini bir kişinin şahsına yönelik değil kutsallarına karşı yönelik bir tavır olarak ifade ettim.

Hatırlayın Demokrat Parti döneminde Atatürk‘ü koruma kanunu çıkarıldı. Şimdi biz kutsallarımızı korumak için kanun mu çıkaracağız. Bu bir duruş, saygı bir kabullenme ve birlikte yaşama tecrübesi olarak hayata geçmeli. Özgürlüğün sınırları hakaret etmek, rencide etmek veya kutsallara kötü sıfatlar yakıştırmak değildir. Bizim dinimiz tüm peygamberlere kendi peygamberimize olduğu kadar saygı ve hürmeti emrediyor. Ne zaman birbirimize inançlarımıza değerlerimize saygı duyacağız? Ne zaman bu konularla gündem oluşturmaktan vazgeçeceğiz? Kimse toplumumuzu kutuplaştırmaya özellikle de tüm bu konulara yönelik görmezden gelmemizi beklememeli. Birlikte yaşamamızın teminatı birbirimize duyduğumuz saygıdır.Bu saygıyı ortaya koymaya mecburuz. Bu hassasiyetimin de ayrıca hiç isim vesaire zikretmeden ortaya koyduğum bir ilkenin kabulüdür. Bu ilkeyi de zannediyorum herkes kabul edecektir.”

Ne olmuştu?

Sezen Aksu, “Şahane Bir Şey Yaşamak” şarkısında geçen “Binmişiz bir alamete. Gidiyoruz kıyamete. Selam söyleyin o cahil Havva ile Adem’e…” sözleri nedeniyle sosyal medyada hedef gösterildi.

Milli Beka Hareketi Genel Başkanı Murat Şahin, önce Tarkan‘ın “cuppa cuppa” şarkı sözleriyle “cunta cunta” dediğini belirterek tepki göstermişti. Şarkının sözlerinin Sezen Aksu’ya ait olması nedeniyle tepkisi Aksu’ya yönelmişti.

Şahin, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “14 Temmuz 2016’da ‘CUNTA’ imalı şarkının sözlerini yazan, dün de dini hassasiyetlerimize hakaret içeren şarkı sözlerini piyasaya sürerek kinini kusan, FETÖ’nün ‘aziz dostum’ dediği Sami Yıldırım’ın kızı #sezenaksu yarın 20:30’da kapındayız…” dedi.

Önce Devlet Bahçeli, ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sezen Aksu’ya yönelik tepkilere isim vermeden katılmışlardı. Bahçeli “Serçe’ysen serçeliğini bil. Kuzguna dönme” derken Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bütün bunların karşısında dimdik duracak olanlar sizlersiniz. Hz. Adem efendimize kimsenin dili uzanamaz. O uzanan dilleri yer geldiğinde koparmak bizim görevimizdir” demişti.

15 Temmuz Şehitler ve Gaziler Platformu üyeleri, “Şahane Bir Şey Yaşamak” şarkısındaki “Adem ve Havva” göndermesi nedeniyle Sezen Aksu hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştu. Savcılığa sunulan dilekçede, Hz. Adem ve Hz. Havva için “Selam söyleyin o cahil Havva ile Ademe” diyen Aksu hakkında ‘dini değerleri aşağılama ve halkı kin ile düşmanlığa tahrik etme’ suçlarından dava açılması talep edildi.

İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde açıklama yapan grup Aksu için şu ifadeleri kullandı: “Köksüz, adına minik serçe dediğimiz, aslında Adem aleyhisselamı yoldan çıkaran şeytanın yolundan giden. Şehitlerimize asla laf söyletmeyiz. Bundan sonra söyletmeyeceğiz. Onlara laf söyleyenlerin dillerini keseceğimizi buradan ilan ediyoruz. İçişleri Bakanımızın da dediği gibi, beyinlerine sıkacağız, kafalarına sıkacağız. İnlerinde hepsini ezeceğiz. Dağda, PKK’yı Kandil’de nasıl eziyorsak, onları savunanlara da bunu bir defa daha söylüyoruz” denilmişti

203 isimden Aksu’ya destek bildirisi

Öte yandan Sezen Aksu’ta destek mesajları da paylaşılmıştı. Tarkan, Mustafa Sandal, Zülfü Livaneli, Orhan Pamuk gibi isimlerin ardından aralarında Latife Tekin, Elif Şafak, Ece Temelkuran, Birhan Keskin, Hayko Cepkin, Şükrü Erbaş gibi yazar, gazeteci, akademisyen, müzisyen ve şairlerin olduğu 203 isim bir destek bildirisi yayımlayarak, “Sezen Aksu asla yalnız yürümeyecek ve bizler bir kişi dahi eksilmeyeceğiz” demişlerdi.

RTÜK’ten kanallara Aksu uyarısı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) yönetimi, müzik yayını yapan kanalları tek tek arayarak sanatçı Sezen Aksu’nun hedef gösterilen “Şahane Bir Şey Yaşamak” adlı şarkısını yayınlamaları durumunda ağır yaptırımlarla karşılaşabilecekleri uyarısında bulunmuştu.

Sezen Aksu tepkilere Avcı şarkı sözleriyle yanıt verdi

Sezen Aksu, hedef gösterildiği sürece resmi internet sitesi sezenaksu.com.tr’den yanıt verdi. “Avcı” isimli bir şarkısı sözüyle tepkilere yanıt veren Aksu’nun bu şarkısı 35 farklı dile de çevirildi.

AVCI

Sen beni üzemezsin
Zaten çok üzgünüm
Nereye baksam acı
Nereye baksam acı
Ben avım sen avcı
Vur bakalım….

Sen beni sezemezsin
Dilimi ezemezsin
Nereye baksam acı
Nereye baksam acı
Kim yolcu kim hancı
Dur bakalım…

Beni öldüremezsin
Sesim, sazım, sözüm var benim
Ben derken ben herkesim

Sonuç olarak 47 yıldır yazıyorum…. Yazmaya da devam edeceğim.

Sezen”

You may also like

Comments

Comments are closed.