ManşetTürkiye

Almanya Başbakanı Scholz ilk kez Türkiye’de: İş birliği mesajları

0

Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Olaf Scholz, göreve geldikten sonraki Türkiye‘ye ilk resmi ziyaretinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi‘ndeki resmi törenle karşılandı.

Ankara‘da önce Anıtkabiri‘i ziyaret edip Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakan Başbakan Scholz, ardından Anıtkabir özel defterini imzaladı.

İkili, Külliye‘deki baş başa görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Scholz onuruna resmi akşam yemeği verdi.Açıklamasında Erdoğan, görüşmede siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel her türlü konuyu ele aldıklarını söyleyerek, Rusya‘nın Ukrayna işgalini de değerlendirme fırsatını bulduklarını aktardı.

Erdoğan, “NATO müttefiki iki ülke olarak ortak görüş ve endişelere sahip olduğumuzu teyit ettik. Avrupa güvenliğine yönelik zaruri önlemleri alırken, diğer yandan çözüme yönelik diplomatik çabaların hızlandırılması gerektiği hususunda mutabık kaldık” açıklamasını yaptı.

Erdoğan, Scholz ile İstanbul‘daki Türk-Alman Üniversitesi özelinde görüştüklerini ve burada bir ilahiyat fakültesi kurulması talebinde bulunduğunu söyledi.

Scholz’dan teşekkür

Erdoğan, bu çalkantılı dönemde Almanya ile yüksek düzeyli istişare mekanizmalarının canlandırılması gerektiğini belirtti ve Scholz ile yakın diyalog ve iş birliğini sürdürmekte kararlı olduklarını ifade etti.

Rusya’nın Ukrayna’daki şiddet dolu tutumunun kınanması konusunda Erdoğan ile ynı görüşte olduklaırnı ifade eden Başbakan Scholz, Montrö Sözleşmesi gereğince boğazları savaş gemilerine kapatarak krizin tırmanmasını engellediği için Türkiye’ye teşekkür etti ve sorunların yalnızca diplomatik yolla çözülebileceğini vurguladı.

Scholz ayrıca, Rusya ve Ukrayna arasındaki diplomasiyi sağlamaya yardımcı olan Türkiye’yi takdir ettiğini söyledi:

“Türkiye’de iki ülkenin dışişleri bakanının görüşmesi çok yararlı oldu. Biz insanlara destek olmak istiyoruz. Almanya’ya 100 binden fazla göçmen geldi. Hepimiz bu konuda destek olmalıyız, bu sorumluluk hepimizin.”

Enerjide iş birliği mesajı

Ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi konusunu da ele aldıklarını aktaran Şansölye, Almanya’nın fosil enerji kaynaklarından vazgeçmeye başladığını hatırlatarak enerji alanında başka ülkelerle iş birliğini artırmak istediklerini ifade etti ve “Almanya ile Türkiye arasında olduğu kadar, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında da enerji alanında iş birliği çok önemli” dedi.

Almanya ile 2020’de 38 milyar dolar civarında olan ikili ticaret hacminin 2021’de 41 milyar doları aştığını belirten Erdoğan ise “Bu rakamı 50 milyar dolara taşımakta kararlıyız. İş birliğimizin yenilenebilir enerji, iklim değişikliği ile mücadele, yeşil dönüşüm, yapay zeka ve dijitalleşme gibi yeni alanlarda da yoğunlaşmasının, bu hedefe ulaşmamıza yardımcı olacağına inanıyorum” dedi.

‘İnsan hakları ve hukuk konusunda farklı fikirler var’

Almanya Başbakanı, “Kuzey Amerika ve Batı Avrupa, Türkiye de dahil yakın iş birliği içindedir. Güvenliğimizi savunmak durumundayız” diyerek demokrasi ve insan haklarının bu bağlamda önemli konular olduğunu belirtti.

Türkiye’de ev hapsinde ve tutuklu olan Alman vatandaşlarının olduğuna değinen Schoz, “Görüş ayrılıkları da var tabii ki, örneğin insan hakları, hukuk devleti söz konusu olduğunda farklı fikirler var. Burada bazı gelişmeler yaşandı. Hala devam eden sorunların en kısa zamanda çözüme kavuşacağına inanıyoruz” dedi.

Fotoğraf: Burhan Bilici / Associated Press

Erdoğan’ın İsrail Cumhurbaşkanı ve Yunanistan Başbakanı ile görüşmesini memnuniyetle karşıladığını ifade eden Başbakan, göç ve mülteciler konusunda işbirliğinin çok önemli olduğunu da söyledi. Gümrük Birliği konusunda müzakerelerin süreceğini aktaran Scholz, “Türkiye ile ikili ilişkilerimiz iyi” dedi:

“Özellikle Almanya’da çok sayıda Türkiye kökenli vatandaşlarımız var. Onlar bizim toplumumuzun önemli unsurlarıdır. Federal hükümet ve mecliste Türkiye kökenli temsilcilerimiz var, Alman politikasına etkin katkılarından çok mutluyum.”

Alman merkezli yayın kuruluşu Deutsche Welle (DW)‘nin Türkçe yayınına ve başka uluslararası yayın kuruluşlarına lisans zorunluluğu getirilmesi ile ilgili soruya Scholz, “DW’yi desteklediğimizi görüşmede de dile getirdim. DW’nin serbestçe ve kısıtlama olmaksızın yayın yapma imkanına sahip olması gerektiğini ilettim. Hedefimiz, bunun sağlanması” şeklinde yanıt verdi.

Erdoğan bir soru üzerine “Ukrayna’nın işgali göz önüne alındığında Türkiye’nin Rusya’dan gelecekte silah satın alıp almayacağını söylemek için erken. Ankara koşullara göre karar verecek” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.