ManşetDünyaTürkiye

Rusya ve Ukrayna heyetleri, Dolmabahçe’de barış görüşmelerine başladı

0

Rusya‘nın Ukrayna‘yı işgalinin 34. gününde ülkede çatışmalar devam ederken tarafların müzakere heyetleri dün akşam İstanbul‘a geldi.

Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi‘nde yapılacak barış görüşmeleri sabah 10.30’da başladı.

İki haftadan uzun bir süredir ilk kez üst düzey yetkililer yüz yüze bir araya geliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantıyı açarken yaptığı konuşmada, “Adil bir barışın kaybedeni olmayacağına inanıyoruz. Çatışmanın uzaması hiç kimsenin yararına değildir” dedi.

Ukrayna heyetinin müzakerelerde birinci önceliği ateşkes. Rusya, diğer taleplerinin yanı sıra, Ukrayna’nın NATO‘ya katılmaktan vazgeçmesini istiyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenski, bu konuda taviz vermeye hazır olduklarını söylemişti.

Görüşmeler öncesinde yaptığı basın açıklamasında Ukrayna Dışişleri Bakanı Dymitro Kuleba, “Halkımızı, topraklarımızı ya da egemenliğimizi pazarlık konusu yapmıyoruz” dedi. Ukrayna İçişleri Bakanı Vadim Denisenko ise bu görüşmelerden büyük bir adım beklemediğini belirtti.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov da daha önceki açıklamalarında, müzakerelerde henüz kayda değer bir ilerleme sağlanmadığını söylemiş, ancak yüz yüze görüşmelerin başlamasının önemli  olduğunu belirtmişti.

Zelenski: Tarafsızlık statüsüne hazırız

Zelenski dün yaptığı konuşmada da ülkesinin jeopolitik tarafsız statüyü benimsemeyi tartışmaya hazır olduğunu söyledi. Tarafsızlık statüsüyle ilgili anayasa değişikliğine hazır olduğunu belirten Ukrayna lideri, Rus gazetecilere yaptığı açıklamada  “Güvenlik garantisi, tarafsızlık, nükleersiz ülke statüsü gibi konularda yürümeye hazırız. Rusya’nın ilk talebi buydu: hatırladığım kadarıyla bu yüzden savaş başlattılar” şeklinde konuştu.

Ukrayna’nın güvenlik garantisinin görüşüldüğünü ancak bunun kağıt üstünde olmaması gerektiğini belirten Zelenski, “Teminatın, tüm garantörler tarafından imzalanacak ciddi bir anlaşmaya dönüşmesinden yanayız. Bu belgenin garantör ülkelerin parlamentolarında onaylanması ve Ukrayna’da bununla ilgili referandum yapılması gerekiyor” açıklamasını yaptı.

Zelenski, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile doğrudan anlaşmamız lazım. Anlaşmaya varmak için Ukrayna’dan askerlerini çekmesi ve benimle buluşmaya gelmesi gerekiyor” dedi.

Rusya ve Ukrayna ilk kez bakanlar düzeyinde Antalya‘da görüşmüştü. Çavuşoğlu‘nun katılımıyla gerçekleşen üçlü toplantıda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukraynalı mevkidaşı Dymitro Kuleba bir araya gelmişti.

Taraflar ilk olarak Belarus‘ta yüz yüze, sonrasında ise online konferans yöntemiyle görüşmüş; ilerlemeye dair çelişkili açıklamalar yapmışlardı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.