COP28Manşet

[COP28] Dubai’de protesto eylemi güvenli mi?

0
Fotoğraf: Peter Dejong / AP

Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki süren COP28‘in organizatörleri ve konferansı yöneten BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) artan baskıya rağmen, özellikle konferans alanı dışında yetkililerin açık izni olmadan düzenlenen toplantıları ve özellikle Gazze‘deki savaşı ele alan siyasi protestoları nasıl ele aldıklarını açıklamayı reddetti.

Konferansa katılmak üzere kayıt yaptıran 8o binden fazla kişinin arasında binlerce aktivist ve sivil toplum üyesi bulunuyor. Bu durum normalde protestoların yasak olduğu ülkede aktivistleri ve sivil toplumu riske atıyor.

BAE’nin ifade özgürlüğüne getirdiği kısıtlamalar, gözaltı ve para cezası riski, bazı aktivistlerin ve sivil toplum üyelerinin güvenliklerine yönelik potansiyel riskleri gerekçe göstererek konferansa katılmamasına sebep oldu.

BAE’den iklim konferansı öncesi uyarı: Protesto etmeyin, şirketleri eleştirmeyin

Bazı protestolara izin verilmedi

Gazze’de ateşkes çağrısı da dahil olmak üzere Dubai’de küçük ölçekli bazı protestolar düzenlense de The Guardian‘ın aktardığına göre, BAE’deki organizatörler, Emirates havayolu şirketini çevreyi kirleten bir şirket olarak gösteren bir protesto da dahil olmak üzere bazı protestolara izin vermedi.

[COP28] Dubai’de iklim aktivistlerinden Filistin’e destek gösterisi

Fotoğraf: Elif Cansu İlhan (CAN Europe)

COP28 yönetimi, katılımcıların “UNFCCC mekanlarını izinsiz gösteriler için kullanmaktan kaçınma” talebini içeren bir kural metnini imzalamasını şart koşuyor.

[COP28] Zirve başkanından iklim inkarına varan açıklama: Fosil yakıtları durdurmak bilimsel değil

Belirsizlik katılımcıların güvenliğini tehlikeye atıyor

Protestolarla ilgili mevcut yasalara rağmen, ağustos ayı başında BAE, UNFCCC ile “kapsayıcı” bir konferansa odaklanan ortak bir açıklama yayımlamıştı.  Açıklamada, “İklim aktivistlerinin barışçıl bir şekilde toplanmaları ve seslerini duyurmaları için alan sağlanacaktır” denilmişti. 

Bir COP28 sözcüsü, konferansta BM tarafından yönetilen mavi bölgede ve Birleşik Arap Emirlikleri yetkilileri tarafından yönetilen yeşil bölgedeki “Voice for Action hub” içinde gösterilere izin verileceğini söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü‘nden Joey Shea, “Ne tür ifade ve protestolara izin verileceği ve bunlara nerede izin verileceği konusunda netlik olmaması nedeniyle” COP28 katılımcılarının güvenliği konusunda endişe duyduğunu belirtti.

[COP28] Küresel iklim araştırmacıları: 1.5 dereceyi aşmamız kaçınılmaz hale geldi

İklim aktivisti gençlerden COP başkanına protesto

COP28 iklim zirvesinin başkanı Sultan Al Jaber‘in küresel ısınmayı 1.5C ile sınırlandırmak için fosil yakıtların aşamalı olarak kullanımının sonlandırılması gerektiğini gösteren “hiçbir bilim ya da senaryo” olmadığını iddia etmesinin ardından Jaber’in açıklamalarını protesto eden iklim aktivisti gençler şöyle dedi: 

Bilim açık: Fosil yakıtları aşamalı olarak durdurun.

Sivil toplum delegeleri ve aktivistler fosil yakıt endüstrisinin iklim görüşmeleri üzerindeki etkisine tepkili. Küresel kampanya grubu Kick Big Polluters Out‘tan Rachel Rose Jackson “Artık bıktık” diyerek ekledi.

Fosil yakıt endüstrisinin neden burada olmaması gerektiğini tekrar tekrar açıklamaktan, bu görüşmelerin neden ön saflarda yer alan toplulukların beklentilerini karşılamada başarısız olmaya devam ettiğini anlatmaktan yorulduk.

Fotoğraf: Thaier Al-Sudani / Reuters

Pikachu kostümlü aktivistlerden Japonya’ya protesto

Protestolar konusundaki belirsizliğe rağmen bugün (4 Aralık) BM İklim Zirvesi COP28’in ‘Finans Günü‘nde düzenlenen protestoda Pikachu kostümleri giyen aktivistler Japonya’ya yeni fosil yakıt projelerini finanse etmek yerine yenilenebilir enerji projelerine yönelmesi çağrısında bulundu.

Filipinli insan hakları ve çevre aktivisti Lidy Nacpil, “Japonya’nın gezegenin ve küresel güneyin ihtiyaçları yerine hâlâ modası geçmiş ve yıkıcı yöntemlerine bağlı kalması alçaklıktır” diye konuştu. 

Nature Guardian‘ın aktardığına göre, fosil yakıtların acilen kullanımdan kaldırılması gerekliliğine rağmen Japonya, sıvılaştırılmış gaz (LNG) ve amonyakla birlikte yakma gibi diğer fosil bazlı teknolojilerin Asya‘da ve küresel ölçekte yaygınlaşmasını teşvik ediyor. 

Japonya Başbakanı Kishida, Güneydoğu Asya devlet başkanlarını Japonya’nın fosil yakıt temelli teknolojilerini desteklemeye daha fazla teşvik etmek için COP28 İklim Zirvesi’nden sonra 16-18 Aralık tarihlerinde ASEAN/Japonya 50. Yıldönümü Zirvesi düzenleyecek.

Japonya’da bu yaz son 125 yılın en yüksek ‘ortalama sıcaklığı’ kaydedildi

Bir protesto da Brüksel’den

COP28 İklim Zirvesi Dubai’de devam ederken binlerce kişi dün (3 Aralık) Brüksel‘in merkezinde iklim değişikliğinin tehlikelerine dikkat çeken bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Fotoğraf: AP

AP’nin aktardığına göre, Climate Coalition’dan aktivistler küresel ısınmaya karşı daha güçlü önlemler almaya çağrısında bulundu. Yürüyüşte dünyanın kendi kendini yok etmesini durdurmak için hemen harekete geçilmesi gerektiği mesajı öne çıktı.

İklim zirvesinde ülkeler, küresel ısınmayı sanayi öncesi döneme kıyasla 1.5 derece ile sınırlandırmak için dünyanın sera gazı emisyonlarını yedi yıl içinde neredeyse yarı yarıya azaltma sözü verdi. Ancak Brüksel’deki yürüyüşe katılanlar Avrupa‘nın yeterince hızlı adım atmadığını düşünüyor.

[COP28] Liderler sahneye çıktı: Herkes her şeyin farkında!
[COP28] Zirvenin üçüncü gününde gündem yenilenebilir enerji, yeni mali katkılar

More in COP28

You may also like

Comments

Comments are closed.