COP28İklim KriziManşet

[COP28] Çocuklardan liderlere çağrı: Gelecek nesillere borçlusunuz

0
iklim krizi - çocuk - COP28
Fotoğraf: Rafiq Maqbool / AP

İklim krizinden en çok etkilenen ülkelerden COP28‘e katılan çocuklar, liderlere çocukların geleceğiyle kumar oynamayı bırakma ve 2.2 milyar çocuğu önceleyen finansman ve politikalar taahhüt etme çağrısında bulundu.

Eylül ayında Daniel Fırtınası‘nın yol açtığı eşi benzeri görülmemiş seller yüzünden binlerce insanın öldüğü veya yerinden edildiği Libya‘nın Trablus kentinden 13 yaşındaki Revan Ahmed “Geçen yıl COP27‘ye iklim değişikliği yüzünden neler olabileceğini konuşmak için gitmiştim, bu yıl ise iklim çöküşü hakkında konuşmak için buradayım” diyor.

Guardian‘ın aktardığına göre, UNICEF’in düzenlediği basın toplantısında konuşan Revan hayalindeki geleceği anlatıyor ve liderlerin çocuklara böyle bir gelecek sunması gerektiğini vurguluyor:

Temiz suyun olduğu bir gelecek hayal ediyoruz, gıda güvenliğinin gerçek olduğu ve sellerden ya da yüksek sıcaklıklardan endişe etmeden okula gidebileceğimiz bir gelecek… Dünya liderleri bunu gelecek nesillere borçlu

COP28 - çocuk

Fotoğraf: Renee Anna Lova Fanambinana ve Vanessa Nakate, COP28 İklim Zirvesi’nde. Rafiq Maqbool / AP

[İklim Masası] Sel felaketleri, en çok kadın ve çocukları etkiliyor
İklim krizi: Gıda güvensizliği yüz binlerce çocuk için bir tehdit haline geldi

‘Yapmadığımız bir şeyin bedelini ödüyoruz’

Madagaskar‘tan 13 yaşındaki Lova Renee liderleri “çocukların yaşamları üzerinde gerçek bir etkisi olacak kararlar almaya çağırmak için” iklim zirvesine geldiğini söylüyor ve ekliyor:

İklim değişti. Biz yapmadığımız bir şeyin bedelini ödüyoruz ve bu adil değil.

BM Çocuk Hakları Komitesi tarafından ağustos ayında yayınlanan bir raporda, çocukların temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre hakkına sahip olduğu ve hükümetlerin bunu garanti altına almak için fosil yakıtların aşamalı olarak kullanımdan kaldırılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş de dahil olmak üzere acil önlemler alması gerektiği belirtilmişti.

Fotoğraf: UNICEF

Çocuklar için harcanan, iklim finansmanının yüzde 3’ü bile değil

İklim ve çocuklara odaklanan resmi bir COP kararı hiç olmadı. 2006’dan bu yana çocukları desteklemek için uluslararası iklim finansmanının yüzde 3’ünden daha azı harcandı.

Kolombiya‘dan 14 yaşındaki Francisco Vera, zengin ülkelerin iklim eylemlerini finanse etme konusundaki ikiyüzlülüğüne dikkat çekiyor:

Gazze’deki savaşa onca para harcanıyor ama iklim değişikliğiyle mücadele için para olmadığını söylüyorlar. İklim adaleti istiyorsak savaşa son vermeliyiz.

UNICEF: ‘1 milyar çocuk yüksek risk altında’

Aşırı hava koşulları son altı yılda en az 43 milyon çocuğu yerinden etti. Bu her gün 20 bin çocuğun evini ve okulunu terk etmek zorunda kaldığı anlamına geliyor. UNICEF bu sayının tahmin edilenden çok daha yüksek olabileceğini ve bir milyar çocuğun iklim krizinin etkileri karşısında “son derece yüksek risk” altında olduğunu belirtiyor.

27 yaşındaki Ugandalı iklim adaleti savunucusu ve UNICEF iyi niyet elçisi Vanessa Nakate, “Hayatım boyunca her yıl bir COP oldu ve her yıl dünya liderleri iklim krizinde çocukların özel ihtiyaçlarını ve kırılganlıklarını kabul etmekte başarısız oldu” diyor.

UNİCEF: Her üç çocuktan biri su kıtlığı yaşıyor
‘İklim değişikliğinden en çok çocuklar etkilenecek’
İklim şokları, Sahra altı Afrika’da iki milyon çocuğu yerinden etti

More in COP28

You may also like

Comments

Comments are closed.