İklim KriziManşet

İklim şokları, Sahra altı Afrika’da iki milyon çocuğu yerinden etti

0

Save the Children örgütü, Sahra Altı Afrika‘da iklim felaketleri nedeniyle ülke içinde yerinden edilen çocukların sayısının geçen yıl neredeyse iki katına çıktığını açıkladı.

Ülke İçinde Yerinden Edilme İzleme Merkezi’nden alınan verilerin analizine dayanan rakamlar, aşırı hava koşullarının insanlara verdiği zararı ortaya koyuyor.

2021 yılında benzer şekilde yerinden edilen çocuk sayısı yaklaşık bir milyon kişiydi. 2022 yılı sonunda ise iklim şokları yüzünden Sahra Altı Afrika’da en az 1,85 milyon çocuk, kendi ülkeleri içinde yerinden edildi. Çocuklar kamplarda, geniş ailelerin yanlarında ya da diğer geçici konaklama yerlerinde yaşamaya başladı.

Araştırma: İklim değiştikçe sel ve kuraklıklar daha sık olacak, daha uzun sürecek

Euronews‘e konuşan Save the Children’s Doğu ve Güney Afrika Bölge Ofisi’nin savunuculuk, iletişim, kampanya ve medya sorumlusu Kijala Shako, bunun gibi geçici düzenlemelerin ülke içinde istikrarı büyük ölçüde bozabileceğini söylüyor: “Çocuklar evlerini kaybettiklerinde, sağlık hizmetlerine, eğitime, gıdaya ve güvenliğe erişimleri ortadan kalkıyor ve  neredeyse her şeylerini kaybetmiş oluyorlar.Ayrıca rutin duygusu, arkadaşları ve oyun oynama hakkı gibi zihinsel ve duygusal istikrar ve refahın yapı taşlarını da kaybediyorlar.”

Save the Children’ın Batı ve Orta Afrika’da savunuculuk, iletişim, kampanya ve medya direktörü Vishna Shah, bu çocuklar ve beraberlerindeki yetişkinler için “Mevsim dışı yağmurların mahsulün azalması için bir nimet olup olmadığından veya evlerini yıkayıp sürükleyeceğinden emin olamayarak, bir ekstrem hava olayından diğerine hayatta kalmaya tutunuyorlar.”

Nijerya ve Somali ilk sıralarda

2022’de iklim felaketleri nedeniyle ülke içinde yerinden edilenlerin sayısının 2,4 milyonla en fazla olduğu yer, Nijerya olacak. Ülkede yıl sonu itibarıyla, yaklaşık yarısı çocuk olmak üzere en az 854.000 kişi yerinden edilmiş durumda kaldı.

Nijerya’da seller 4,4 milyon insanın hayatını altüst etti

Komşusu Somali’de de yaklaşık 6,6 milyon insan (nüfusun yüzde 39’u) beş yağmur mevsiminin kurak geçmesi nedeniyle kritik düzeylerde açlıkla savaştı. Somali, 1,1 milyon kişiyle ülke içinde yerinden edilenlerin ikinci en yüksek olduğu ülke oldu.

İklim krizi ve küresel piyasaların Somali’ye etkisi: Çaresizlik
BM: Somali’de insani kriz ‘dehşetle’ sürüyor, desteğin iki katına çıkması gerek
Somali’de seller 22 kişinin ölümüne yol açtı, 460 bin kişiyi yerinden etti
Kuraklıkla boğuşan Somali’deki Beledweyne kentinin yüzde 90’ı su altında kaldı

Sahraaltı toplulukları, en az ya da hiç katkıları olmayan iklim değişikliğinin en kötü etkileriyle karşı karşıya olan savunmasız grupların başında geliyor. Bu topluluklar, 1750 ile 2021 yılları arasında dünyanın saldığı toplam emisyonların yalnızca yüzde 1,9’una katkıda bulundu . Bu toplamın üçte ikisi yalnızca ise yalnızca bir tek ülkeden; Güney Afrika’dan geliyor. Diğer 48 ülke küresel emisyon toplamının yalnızca yüzde 0,6’sına katkıda bulundu.

BM: Resmi olarak iklim göçü çağına girdik

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Genel Direktörlüğüne seçilen Amy Pope, “resmi olarak iklim göçü çağına girildiğini” söyledi.

Pope, yaptığı yazılı açıklamada, 4-6 Eylül tarihlerinde Kenya’nın başkenti Nairobi’de düzenlenecek Afrika İklim Zirvesi öncesinde iklim değişikliği ve insan hareketliliğiyle ilgili zorlukları ele almak için somut eylem çağrısında bulundu: “Afrika ülkeleri, iklim değişikliğinin etkilerine karşı en savunmasız ülkeler arasında yer alırken kuraklık, sel, aşırı hava sıcaklıkları ve yükselen deniz seviyeleri gibi iklim krizinin korkunç etkilerini yaşıyor. 2022’de Afrika’da 7,5 milyondan fazla kişinin doğal afet nedeniyle yerinden edildiği kayıtlara geçti.”

Eyleme geçilmezse Afrika’da yıl sonuna kadar 105 milyon kişi iklim göçmeni olabileceğini söyleyen Pope, “Resmi olarak iklim göçü çağına girdik” dedi. i

Amy Pope, etkin ve sürdürülebilir eylemlere geçilmediği takdirde sadece Afrika’da 2023 yılına kadar 105 milyona kadar insanın iklim değişikliği nedeniyle ülke içinde göçmen haline gelebileceğinin Dünya Bankası’nca rapor edildiğini hatırlattı;  IOM’un, iklim değişikliğinin Afrika üzerindeki etkileriyle sürdürülebilir mücadeleye katkı sağlayabileceğini dile getirdi.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.