İklim KriziKadınManşet

Tepkiler ses getirdi: Azerbaycan’dan COP29 komitesine ‘kadın’ güncellemesi

0
COP29 komitesi
Fotoğraf: Rafiq Maqbool / AP Photo

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkenin Aralık 2024’te organize edeceği COP29 Küresel İklim Zirvesi için, daha önce tamamı erkeklerden oluşan organizasyon komitesine 12 kadın ekledi.

The Guardian’ın aktardığına göre, 28 erkekten oluşan organizasyon komitesine eklenen 12 kadın arasında Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Umayra Taghiyeva, İnsan Hakları Temsilcisi Sabina Aliyeva ile Aile, Kadın ve Çocuk Sorunları Devlet Komitesi Başkanı Bahar Muradova bulunuyor.

Azerbaycan COP29 komitesinin tamamı erkek

Komitenin tamamının erkeklerden oluştuğu öğrenildikten sonra, aktivist She Changes Climate platformu durumu gericilik olarak nitelendirmişti. 2015’te tarihi Paris Anlaşması sırasında BM’nin iklim şefi olan Christiana Figueres, tamamen erkeklerden oluşan panel için “şok edici ve kabul edilemez” yorumunu yapmıştı.

She Changes Climate’ın kurucu ortağı Elise Buckle, “Bu pozitif bir ilerleme ama hala 50:50 cinsiyet dengesinden uzaktayız. Hızlı bir çözüm getirilmiş olsa da, yeterli değil” dedi.

Azerbaycan COP29 komitesinin neredeyse tüm üyeleri hükümet bakanları veya yetkililerinden oluşuyor, aralarında devlet güvenlik servisinin başı da yer alıyor. Azerbaycan’ın devlet gaz dağıtım ağı başkanı da komitede görevlendirildi.

COP29’un ev sahibi Azerbaycan, gaz ihracatını iki katına çıkarmayı hedefliyor
[COP28] Sonuç metni onaylandı: Alkışlar ve eleştiri yağmuru altında fosil yakıtlar ilk kez metinde

COP29 komitesi

COP29 komitesinde ‘petrol’ izleri

COP29 başkan adayı ise iklim eylemini ilerletmek için ülkeleri bir araya getirmekten sorumlu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Mukhtar Babayev olacak. Babayev, daha önce 26 yıl boyunca Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) için çalışmıştı. Guardian’ın yakın zamanda ortaya çıkardığına göre, Azerbaycan aynı zamanda önümüzdeki on yıl içinde fosil yakıt üretimini üçte bir oranında artırmayı planlıyor.

2023’te Birleşik Arap Emirlikleri‘nde düzenlenen COP28‘in başkanı Sultan Al Jaber de aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri’nin devlet petrol şirketi ADNOC‘un genel müdürüydü ve bu durum çıkar çatışması suçlamalarına yol açmıştı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.