Hafta SonuKitapKöşe YazılarıManşetYazarlar

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Şehir kuşlarıyla tanışmaya ne dersiniz?

0

Eskiden Ankara Ulus’ta Roma döneminden kalma Julianus sütunu üzerinde kocaman, açık sarı bir leylek yuvası vardı. Üzerinde ilkbahardan sonbahara konaklayan tek ayağı havada güzel bir leylek. Bahar geldiğinde leyleği görmek için yolumu Ulus’a çevirecek bir bahane bulurdum. Birçok Ankaralı gibi bana da o açık sarı yuvayı ve o leyleği görmek iyi geliyordu.

Sonra bir gün sütunun üzerdeki leylek yuvasının kaldırıldığını ve üzerinin telle kapandığını gördüm. Oradaki güvenliğe sorduğumda “çevreyi kirletiyordu” dedi. O günden sonra Ankara merkezde oturanlar leylekleri ancak göçerken görebildiler. Böylece Ankaralılar için tanıdık kuş sayısı bir eksildi. Arabalar, fabrikalar, birçok atık yerli yerinde dururken bir leylek yuvası çevre kirliliğinin sorumlusu ilan edilmiş ve yuvası yıkılmıştı.

Tanıdığımız, gördüğümüz kuş çeşitleri her geçen gün azaltılıyor. Birçok tür ise bugün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Onları daha yakından tanırsak belki yaşamaları için de daha çok çaba harcarız.

Önce bil, sonra hayal et!

Yeni İnsan Yayınları’ndan çıkan Kuş Kitabı kuş çeşitleri üzerine bir kitap. Özellikle şehir merkezlerinde ağacı, kuşu sınırlı oranda tanıyanlar için de ayrıca aydınlatıcı içerikler sunuyor. Kuş Kitabı kuş türleri üzerine detaylı bilgiler içeriyor. Bu detaylar içerisinde kuş türlerinin ne ile beslendikleri ne tür coğrafyalarda yaşadıkları, su kuşu mu, ötücü kuşlar mı yoksa yırtıcı kuş türlerinden mi oldukları bilgileri var. Bu bilgiler görsellerle besleniyor ayakların, gagaların, beslendikleri ot ya da canlıların görselleri veriliyor. Gagalar ve ayaklar anlatılırken bu uzuvların kuşun yaşama ve beslenme şekline göre biçimlendiğini öğreniyoruz.

Kuş Kitabı’nın diğer bir özelliği ise anlatılan kuşun görseli verildikten sonra kuşun silueti üzerinde boş bırakılan yerlerin çocuk tarafından boyanabiliyor olması. Çocuk okur böylece sadece kuş hakkında bilgi almıyor onu bir kez daha çizerek detaylarına hâkim oluyor. Sayfanın hemen altında kuşu ‘daha önce gördünüz mü?’ diye olumlu ya da olumsuz işaretlenecek bir kutucuk var.

Kitabın son bölümü ise oyunlardan oluşuyor. İlk oyunda bir sütunda kuşlar diğerinde ayaklar var. Okurun hangi kuşun hangi ayağın sahibi olduğu bulması isteniyor. Böylece öğrenilen bilgi oyun yoluyla bir kez daha pekişmiş oluyor.

Kuş Kitabı’nın yazarı ve çizeri Nazlı Ayhan kuşları çocuk okurlara anlattıktan sonra onların seslerini ve gökyüzünde nasıl süzüldüklerini okurun hayal gücüne, araştırma ve bilme isteğine bırakıyor.

Nazlı Ayhan

1988 yılında Ankara’da doğdu. Lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nde yaptı. Lisans eğitimi sırasında Biyoloji Bölümü’ne paralel olarak Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümünde yan dal programını bitirdi. Yüksek lisansını Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nde tamamladıktan sonra halen doktora sonrası araştırmacı olarak çalıştığı Aix Marseille Üniversitesi Viroloji Bölümü’nde doktorasını yaptı. Yedi yıldır Fransa’nın Marsilya şehrinde yaşamakta olan Nazlı Ayhan uzun zamandır kuş gözlem ve doğa illustrasyonu ile ilgilenmekte.

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.