Hafta SonuKitapKöşe YazılarıManşetYazarlar

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Rickie ve Henri: Bir mutlu son hikayesi

0

Rickie ve Henri, yaşanan bir olaydan uyarlanmış gerçek bir hikaye… Şöyle ki, maalesef kaçak avcılık ve yaşam alanlarının azalması, birçok hayvan gibi şempanzelerin de neslini tehdit ediyor. 1900’lerde doğal hayatta yaşamını sürdüren 1 milyon şempanzenin olduğu tahmin edilirken, bugün ne yazık ki bu rakam 340.000’a kadar düşmüş durumda.

Ama bu trajik duruma müdahale edenler de var.  Dr. Jane Goodall, uzun yıllardır şempanzelerin doğal yaşam alanlarının korunması ve onların hayatlarını kurtarma alanlarında emek veriyor. 1977’de bu amaçla Jane Goodal Enstitüsünü kuruyor. Enstitü bugün halen ayakta ve doğanın korunması, yaşam alanlarından koparılan şempanzelere yardım etmek, onlara güvenli yaşam alanları sağlamak konularında çalışıyor.

Bir canlıya dokunmak bile çok şeyi değiştirir

Türümüzün doğaya ve insan-dışı hayvanlara verdiği zararlar saymakla bitmez. Bu acı tablo karşısında vicdanı olan herkesin umuda ekmek kadar, su kadar ihtiyacı var. İşte Dr. Goodall, sadece bir canlının hayatına bile dokunmanın ne çok anlam ifade edebileceğini, ne çok şeyi değiştireceğini, umudu dürtebileceğini çok iyi biliyor. Kitabımız “Rickie ve Henri” de, hikayesi mutlu sonla biten şempanze Rickie’nin ve onun en iyi arkadaşı köpek Henri’nin hikayesini anlatıyor.

Rickie, ormanda annesi ve türünün diğer üyeleriyle mutlu biçimde yaşarken, daha bebekken, annesi bir kaçak avcının kurşunuyla ölüyor ve o daha ne olup bittiğini anlamadan hayvan pazarında satılmak üzere bir kafese tıkılıyor. Burada karşısına çıkan iyi yürekli bir adam ise onu oradan kurtarıyor ve ona yeni bir aile sağlıyor. Yeni ailesinde köpek Henri, Rickie’nin en iyi arkadaşı oluyor.

Hikayenin devamını anlatmayayım. “Rickie ve Henri’nin hikayelerinin nasıl bittiğini merak ediyorsanız, bu yüreğimizi önce acıtan, sonra ısıtan kitabı okuyun derim. Ne demiş, Nazım Hikmet,Yine de İyimserlik” şiirinde?

“Kardeşim,
 Sonu tatlıya bağlanan kitaplar yollayın bana
Onların dediği çıkacak
Eninde de, sonunda da…”

Bu yazıyı mutlu sonlara ithaf ederken, burada uzun uzun anlatamayacağım kötü koşullardan kurtardığımız ve şimdi mutlu bir aile olduğumuz kedilerim Misket, Umut ve Güneş’e armağan ediyorum.

Güzel günlere, mutlu sonlara, mucizeleri yaratanlara…

Künye

Yazan: Jane Goodall
Resimleyen: Alan Marks
Çeviren: Sima Özkan
Yayınevi: Bir Kitap Yolla

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.