Hafta SonuKitapManşet

[Çocuklar İçin Yeşil Kitaplar] Renklerin Kara Kitabı – Eda Uysal

0

Amerikalı doğabilimci John Burroughs, “Sevgi olmadan bilgi kalıcı olmaz. Fakat sevgi önce gelirse bilgi kesinlikle arkasından gelecektir,” diyor. Çocuklarımızı üzerinde yaşadığımız gezegene saygı duyan bireyler olarak yetiştirebilmek için biz ebeveynlerin öncelikli görevi, erken dönemde doğa sevgisi verebilmek. Onların minik omuzlarına taşıyabileceklerinden fazla yük ve korku bindirmeden, doğayla oyun arkadaşı olmalarını sağlamak, bu yolda atacağımız ilk adım. İkinci adım ise doğayla ve yaşadığımız çevreyle uyumlu, sürdürülebilir yaşam tarzı benimsemeleri için doğru rol modelleri sunan çocuk kitapları seçmek.

Yeşil Gazete, “Çocuklar için Yeşil Kitaplar” yazı dizisi illüstrasyonu için Gonca Mine Çelik’e teşekkür ederiz

Bu amaçla biz [Çocuklar İçin Yeşil Kitaplar] adını verdiğimiz bir diziye başladık. Çocuklara çevre bilinci aşılayan, farklılıklarımızla bir arada yaşamanın mümkün olduğunu gösteren kitapları derlemeye karar verdik. Bildiğimiz kitapları anımsamaya, bilmediklerimizle tanışmaya, tanıtmaya niyet ettik.

***

Renklerin Kara Kitabı

Renklerin Kara Kitabı, renkleri gözleriyle degil elleriyle dokunarak, burunlarıyla koklayarak görenlerin kitabı. Renklerin tadını dillerinde hissedenlerin, seslerini işitenlerin kitabı. Bu kara kitabın içinde tüm renklerin  limoni kokusu, güz yapraklarının hışırtısı, çileğin ekşimsi tadı gizli..İbrahim’in annesinin ipek saçlarının siyahi yumuşaklığı, sarı bir civcivin kalp atışlarının sıcaklığı gizli.

Menena Cottin’ in yazdığı  Renklerin Kara Kitabı’nın çizimleri Rosana Faria tarafından yapılmış ve Alpaslan Durmuş tarafından Türkçeye çevrilmiş. Edam Yayınlarından çıkan kitap hem Latin alfabesiyle hem de görme engelliler için Braille alfabesiyle  yazılmış. Kitabın kahramanı görme engelli İbrahim’le renklerin büyülü tadına, kokusuna ve dokusuna doğru kısa bir yolculuğa çıkıyoruz. Renklerin, İbrahim’in  dünyasındaki anlamlarını okudukça ve hissettikçe ufkumuz açılıyor. Her sayfanın bir diğer yanında dokunarak hissedebileceğimiz kabartma resimler çizilmiş. Mavi bir gökyüzünde salınan uçurtmanın parmaklarımızın ucunda kayıp gittiğine şahit olurken,  gri bulutlardan süzülen yağmur damlalarının ıslaklığını avuçlarımızda hissediyoruz.

Çocuklarda empatiyi artıracak farklılıklarımızla beraber yaşama dair farkındalık uyandıracak bu kitap 5yaş ve üzeri çocuklar için uygun görülüyor. Kitabın sonunda Braille Alfabesine yer verilmiş. Bologna Ragazzi Ödülü’ne layık görülen bu kitap gökkuşağının renklerine farklı duyu organlarıyla bakmanızı sağlayacak. Gözlerinizi kapatıp renklerin parmaklarınızla dansına hazır olun…

Renklerin Kara Kitabı

Yazan: Menena Cottin

Resimleyen: Rosana Faria

Türkçesi: Alpaslan Durmuş

Yaş Grubu: 5+

28 sayfa

Edam Yayınları

 

Eda Uysal

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.