Hafta SonuKitapManşet

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Kreşendo: Bir Yokmuş Müzik, Bir Varmış – Eda Uysal

0

Amerikalı doğabilimci John Burroughs, “Sevgi olmadan bilgi kalıcı olmaz. Fakat sevgi önce gelirse bilgi kesinlikle arkasından gelecektir,” diyor. Çocuklarımızı üzerinde yaşadığımız gezegene saygı duyan bireyler olarak yetiştirebilmek için biz ebeveynlerin öncelikli görevi, erken dönemde doğa sevgisi verebilmek. Onların minik omuzlarına taşıyabileceklerinden fazla yük ve korku bindirmeden, doğayla oyun arkadaşı olmalarını sağlamak, bu yolda atacağımız ilk adım. İkinci adım ise doğayla ve yaşadığımız çevreyle uyumlu, sürdürülebilir yaşam tarzı benimsemeleri için doğru rol modelleri sunan çocuk kitapları seçmek.

Yeşil Gazete, “Çocuklar için Yeşil Kitaplar” yazı dizisi illüstrasyonu için Gonca Mine Çelik’e teşekkür ederiz

Bu amaçla biz [Çocuklar İçin Yeşil Kitaplar] adını verdiğimiz bir diziye başladık. Çocuklara çevre bilinci aşılayan, farklılıklarımızla bir arada yaşamanın mümkün olduğunu gösteren kitapları derlemeye karar verdik. Bildiğimiz kitapları anımsamaya, bilmediklerimizle tanışmaya, tanıtmaya niyet ettik.

***

Kreşendo: Bir Yokmuş Müzik, Bir Varmış

Milo, sesleri doğuştan duyamayan bir çocuktur. Müziğin bir zamanlar bolca olduğu fakat yeterli özenin gösterilmediği bir kasabada doğar. Müzik zamanla kaybolur fakat Milo için bu bir sorun teşkil etmez çünkü o müziği zaten duyamayacaktır. Dışarıdan  “yuvarlak, dörtgen, uzun, kısa nesneleri” toplayıp odasında sessizce onları kağıda çizer. Bir keresinde hurda ve eşya yığınlarının olduğu bir yerde küçük canlı bir şey bulur. Onu eve getirip günlerce özenle besler. Milo’nun sevgiyle ve ilgiyle beslediği şey acaba nedir?

İtalyan yazar Susanna Mattiangeli’ nin yazdığı Kreşendo, Felicita Sala’nın özgün resimleriyle hayat buluyor. Yumuşak renk geçişleri ve olay kurgusuna göre yapılan pastel tonlamalar kitabın temasıyla paralellik sağlıyor. Önemsenen, emek verilen her şeyin zamanla güzelleşeceğini kreşendo* gibi yükselerek çoğalacağını anlatan bu kitap farklılıkları farketme, empati yapabilme ve yaratıcılık yetilerini güçlendirme temalarını işliyor. Küçük ayrıntıların önemsenerek büyük değişimler yaratabileceği inancı aşılanıyor.

En son ne zaman çocuğunuzla güzel bir müzik dinlediniz? Ne zaman kendinizi müziğin rengarenk kollarına bırakıp beraber dans ettiniz? En son ne zaman bir şeyler için şikayet etmekten çok onu değiştirmek için çaba sarf ettiniz?

Çocuklarımızın ruhen ve fiziken yaralandığı, kötülüğe maruz kaldığı bugünlerde hepimizin biraz daha müziğe ve müziğin yarattığı huzurla ruhlarımızın beslenmesine ihtiyacı var. Müzikle yoğrulan, ilgi ve sevgi görerek doğadan kopmadan büyütülen çocuklar geleceğin büyükleri olduğunda da yine o müziği ruhlarında taşısınlar diye..Hep var olsun müzik!

* Bir müzik parçasında seslerin gittikçe en yüksek noktaya doğru güçleneceğini belirten harekete kreşendo denir.

Yazar : Susanna Mattiangeli

Resimleyen: Felicita Sala

Çeviren: Kemal Atakay

36safya

Elma Çocuk Yayınevi

5+

 

Eda Uysal

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.