Hafta SonuKöşe YazılarıManşetYazarlar

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Gezegen Willi – Ömür Kurt

0

Gezegen Willi kitabını yazan ve çizen Alman yazar Birte Müller, down sendromlu bir oğlu olan bir anne. Kitap da zaten yazarın oğlunun, Willi’nin dünyasını anlatıyor. Willi’nin dünyası, diğer insanların dünyasından biraz farklı. Çünkü o başka bir gezegenden geliyor. Hatta sanki Willi’nin gezegeninde işler daha kolay yürüyor diyebiliriz.

Bizim gezegende ise her şey biraz karmaşık.  Örneğin, Willi’nin gezegeninde istediğiniz kadar yüksek sesle müzik dinleyebilirsiniz. İstediğiniz şarkıyı isterseniz yüz kere üst üste dinleyin, kimse bu durumdan şikâyetçi olmaz. Bizim gezegendeki gibi kapınıza dayanan komşular olmaz. Üstelik Willi’nin gezegeninde insanların anlaşmak için konuşmaya hiç mi hiç ihtiyacı yok! Birinin içinden geçeni anlamak için ona bakman ya da elini tutman yeterli.

‘Koşulsuz sevgi’ hayat kurtarır

Biz de öyle mi? Bizim gezegende aynı dili konuşsak da anlaşamadığımız oluyor sıklıkla. Kısacası, Willi’nin gezegenindeki usuller, bizim gezegendekilerden biraz farklı. Ama sanki, farklı olduğumuz kadar aynı da değil miyiz? Kim istemez misal, konuşmadan anlaşabilmeyi? Ya da Willi’nin yaptığı gibi, içinden geldiği gibi insanları gönlünce kucaklayabilmeyi? Sevdiği şarkılarla hiçbir sınır olmadan dans edebilmeyi! Sanırım herkes ister ama yine de roketine atlayıp bizim gezegene adım attığı günden beri, Willi’nin buradaki yaşama dair çok şeyi öğrenmesi gerekiyor.

Bu öğrenme süreci de hem Willi için, hem de ailesi için biraz zorlu geçiyor. İşte ‘Gezegen Willi’ kitabı, bu deneyimi tüm zorluklarıyla, yorgunluklarıyla, hüzünleriyle, sevinçleriyle kucaklıyor. Bu deneyimin hiçbir parçasına sırt çevirmeden Willi’nin kocaman dünyasını paylaşıyor bizimle… Kız kardeşiyle, dedesiyle, annesiyle, hayvanlarla, arkadaşlarla ve tabii ki Willi’nin vazgeçilmezi lezzetli bisküvilerle dolu dünyasını… Ve en güzeli, kitabı okuduğunuzda sayısız çocuğun mahrum kaldığı koşulsuz sevginin, birini olduğu gibi kabul etmenin ne denli muhteşem bir şey olduğunu, ne kadar da ekmek gibi, su gibi hayat kurtarıcı olduğunu bir kez daha anlıyorsunuz.

Bu arada, kitabı okuduğumda, içimden bir ses dedi ki; Willi’nin ailesi, Willi’nin dostları, onda farklı olanı gördükleri kadar aynı olanı görmemiş olsalardı bu yolculuk böyle olamazdı, çünkü bu yolculuk koşulsuz sevgiden mahrum kalırdı. Kitabın önsözünde şair Erich Fried’in dizeleri ne de güzel anlatmış birini olduğu gibi sahiplenebilmeyi:

Belki hayat daha kolay olurdu,

Sana rastlamasaydım eğer.

Ama benim hayatım olmazdı sadece.”

Bu yazıyla da benden Willi’ye, bisküvilerine, o gürültülü müziğine ve sevgili ailesine ve de dostlarına kucak dolusu sevgiler!

*

KÜNYE

Yazan ve resimleyen: Birte MÜLLER

Çeviren: Suzan GERİDÖNMEZ

Yayınevi: Ginko Çocuk/2019

Yaş Grubu: 5 yaş ve üstü

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.